Aktualności Rzeszów

Po raz pierwszy w Rzeszowie festiwal Restaurant Week. Trzydaniowe menu w wybranej restauracji za 39 zł

Dodano: 21.04.2017

Aktualności Rzeszów | Po raz pierwszy w Rzeszowie festiwal Restaurant Week. Trzydaniowe menu w wybranej restauracji za 39 zł

Fot. Materiały prasowe

RZESZÓW. Restaurant Week to przedsięwzięcie uwzględniające najlepsze restauracje w Polsce, w którym uczestniczy ponad 360 lokali gastronomicznych z całego kraju. Gdzie będzie można skosztować festiwalowego menu w naszym mieście?
                                            
Od 22 do 30 kwietnia rzeszowianie mogą degustować trzydaniowe propozycje menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Za taki zestaw, w każdym lokalu uczestniczącym w ogólnopolskiej akcji zapłacimy 39 zł.
 
Aby móc skorzystać z festiwalowego menu trzeba dokonać wcześniejszej rezerwacji za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl. W serwisie można wybrać interesujący nas lokal oraz zapoznać się z serwowanym przez niego zestawem dań. Niektóre restauracje proponują dwie opcje menu. Założenie Konta Gościa gwarantuje z kolei pierwszeństwo wyboru miejsc, udział w konkursach oraz dostęp do wszelkich aktualności. Klient chcący skorzystać z festiwalowego zestawu ma 90 minut na zjawienie się w restauracji. Czas liczony jest od godziny dokonanej rezerwacji.
 
W Rzeszowie w ramach Restaurant Week można zjeść festiwalowy zestaw za 39 zł w następujących lokalach: Garden (Hilton Garden Inn Rzeszów), LUKR, Oranżeria, Osteria Bellanuna, Parole, Patio, Radość, Restauracja Hotelu Ambasadorskiego, Wesele, Zen Sushi. Wyżej wymienione restauracje zostały wytypowane przez organizatorów przedsięwzięcia. Podstawowe kryteria, jakie wzięto pod uwagę to m.in., obsługa kelnerska, autorska kuchnia oraz opinie na temat danych lokali. „Większość miejsc znaleźliśmy sami, ale jesteśmy otwarci na zgłaszanie się restauratorów.” – informują organizatorzy.
 

Propozycje menu poszczególnych restauracji:
 
HILTON GARDEN INN RZESZÓW
 
Menu 1:
 
Przystawka
Policzki wołowe sous-vide serwowane na sałatce z jarmużem, kremem balsamicznym i paluszkiem grissini

Danie główne
Roladka drobiowa nadziewana zielonymi szparagami, serwowana na sosie cydrowym, puree z batata i młodymi warzywami

Deser
Somlauer morelowo-waniliowy
 
Menu 2:
 
Przystawka
Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki

Danie główne
Kremowe risotto ze szparagami

Deser
Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym
 
LUKR:

Przystawka
Pierogi z pieczoną kaczką sosem borowikowo-kurkowym i rukolą

Danie główne
Bavette Steak z orientalnymi warzywami, kiełkami i sosem sojowym

Deser
Beza z kremem waniliowym, truskawkami i sosem pistacjowym
 
ORANŻERIA:

Menu 1:

Przystawka
Serek kozi manouri
mus miętowy, pianka ziołowa, kawior z pomarańczy

Danie główne
Schab z kością
chips z tapioki, puree marchewka, kalafior, ciemny sos demi

Deser
Tiramisu
żelka malinowa, ziemia z czekolady, biszkopt, espuma z kahlui
 
Menu 2:

Przystawka
Serek kozi manouri
mus miętowy, pianka ziołowa, kawior z pomarańczy

Danie główne
łosoś smażony,
quinoa, puree ze skorzonery,sos z pieczonych cytrusów,cebula czerwona



REKLAMA

Deser
Tiramisu
żelka malinowa, ziemia z czekolady, biszkopt, espuma z kahlui
 
OSTERIA BELLANUNA:

Przystawka
Sałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej

Danie główne
Risotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza

Deser
Trzy tajemnice dobrego smaku: kakao, karmel i wanilia
 
PAROLE:
 
Menu 1:

Przystawka:
Pâté z kaczych wątróbek

Danie główne
Coq au vin (kurczak w winie) z ziemniakami w tymianku i kremem z czosnku

Deser
Mousse au chocolat z gruszką i herbatą
 
Menu 2:

Przystawka
Crème brûlée z koziego sera z marynowanym buraczkiem
 
Danie główne
Gratin z batatów z orzechami włoskimi, sosem z sera Roquefort i szpinakiem

Deser
Mousse au chocolat z gruszką i herbatą
 
PATIO:

Menu 1:

Przystawka
Pikantna krewetka tygrysia na krwi z czerwonego pomarańcza

Danie główne
Cacciatore z kurczaka z makaronem tagliatelle

Deser
Koktajl owocowy z sorbetem z czarnej porzeczki
 
Menu 2:

Przystawka
Zapiekany ser kozi na francuskim cieście z konfiturą z czerwonej cebuli i orzechem włoskim

Danie główne
Pieczony filet okonia nilowego, konfitowane ziemniaczki, sos beurre blanc, mix wiosennych sałat

Deser
Torcik "wiosenne marzenie" – lekki torcik na bazie jogurtu i świeżych owoców
 
RADOŚĆ:

Menu 1:

Przystawka
Wątróbka na krążkach kukurydzianych z kompresowanym jabłkiem
 
Danie główne
Policzek wołowy w kakao z lężniami bieszczadzkimi

Deser
Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze
 
Menu 2:

Przystawka
Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym

Danie główne
Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany

Deser
Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze
 
RESTAURACJA HOTELU AMBASADORSKIEGO:


Przystawka
parfait z wątróbek drobiowych
konfitura z czerwonej cebuli / żurawina / rzodkiewka / rukola / kiełki groszku

Danie główne
pierś kaczki
puree ziemniaczane / marchew / fenkuł / maliny / sos demi-glass / kiełki buraka

Deser
green smoothie
maślana kruszonka / biała czekolada / maliny / bazylia / kwiaty aksamitki
 
WESELE:

Menu 1:

Przystawka
Wątróbka z kaczki ze świeżo tartym imbirem i żurawiną

Danie główne
Królik duszony w kapuście włoskiej , puree z pasternaku, sos z miodu pitnego

Deser
Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym
 
Menu 2:

Przystawka
Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser

Danie główne
Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi

Deser
Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym
 
ZEN SUSHI:
Menu 1:

Przystawka
Mini ramen wołowy

Danie główne
Futomaki z krewetką w tempurze z tatarem z łososia

Deser
Banan w tempurze w makach w płatku sojowym z malinowo-imbirowym sosem
 
Menu 2:

Przystawka
Zupa Misoshiru z glonami wakame z serem tofu i papryką jalapeno

Danie główne
Tempura warzywna podawana z sosem tensui

Deser
Banan w tempurze w makach w płatku sojowym z malinowo-imbirowym sosem
 
 

Tagi

Podziel się z innymi

Wasze komentarze

Pozostalo znaków:
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Zaloguj się
Dodaj komentarz

Portal resinet.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Pozostałe aktualności

Aktualności Rzeszów | Powstanie system elektrycznych pojazdów. Rzeszów dołączył do projektu „e-Mobility”

Powstanie system elektrycznych pojazdów. Rzeszów dołączył do projektu „e-Mobility”

RZESZÓW. Ekologiczne autobusy, car- i bike-skaring, rowery i auta zasilane energią elektryczną, stacje ładowania taksówek. To ...

Aktualności Rzeszów | Od dziś szpital „na górce” z nowym dyrektorem

Od dziś szpital „na górce” z nowym dyrektorem

RZESZÓW. Przed momentem zakończyła się konferencja prasowa w Urzędzie Marszałkowskim, na której oficjalnie przedstawiono noweg...

Aktualności Rzeszów | Będzie nowe dojście do Parku Papieskiego

Będzie nowe dojście do Parku Papieskiego

RZESZÓW. Kolejna inwestycja w Parku Papieskim. Powstanie kładka łącząca ul. Tulipanową z parkingiem Katedry....

Aktualności Rzeszów | Tadeusz Ferenc spotka się z mieszkańcami osiedla Budziwój

Tadeusz Ferenc spotka się z mieszkańcami osiedla Budziwój

RZESZÓW. Tematem spotkania będzie II etap rozbudowy  ulicy Jana Pawła II oraz budowa „Obwodnicy południowej” miasta....

Aktualności Rzeszów | Nowe targowisko już na wakacjach?

Nowe targowisko już na wakacjach?

RZESZÓW. Prace na placu budowy nowego targowiska są mocno zaawansowane. Nowy bazar ma być gotowy w lecie tego roku. ...

Nowe na portalu

REKLAMA

Najczęściej czytane

Rzeszów pod lupą

Fotorelacje z Rzeszowa

Zobacz inne fotorelacje

Wasze opinie

Ankieta

Czy uważasz, że strefa płatnego parkowania w centrum Rzeszowa to dobre rozwiązanie?

TAK

NIE

Nie mam zdania

Głosuj Zobacz wyniki
Partnerzy: