Dodano: 28.08.2017 r.
Nadkwasota żołądka to niemalże choroba cywilizacyjna. Polega na tym, że na skutek działania różnych czynników kwasy żołądkowe uszkadzają ścianki organu, a organizm nadprodukuje sole trawienne. To również przyczyna różnych innych dolegliwości takich jak refluks, choroba wrzodowa. Poza tym jest jednym z symptomów nerwicy żołądka czy jego zapalenia. Dokuczliwe objawy ze strony żołądka to przede wszystkim zgaga, czyli uczucie palenia za mostkiem, które może nawet promieniować do gardła i krtani, wymioty i nudności oraz bóle brzucha. Jak czytamy na
http://natrawienie.pl/masz-nadkwasote-zadbaj-o-diete-i-zapomnij-o-niej/ te objawy bywają szczególnie odczuwalne i nasilają się w sytuacjach stresowych oraz po spożyciu pewnego rodzaju produktów.
Czym dokładnie jest nadkwasota żołądka?
Ten nieprzyjemny stan wymaga wdrożenia odpowiednich środków, ponieważ nieleczona nadkwasota może prowadzić do bardzo poważnych powikłań. Szczególnie zapalenia żołądka spowodowane nadżerkami wymaga wprowadzenia odpowiedniej diety. Przede wszystkim trzeba unikać nadużywania alkoholu. Tutaj szczególnie źle na pracę żołądka i wydzielanie się kwasów działają piwo i wino. Szkodzą nam również inne używki takie jak nikotyna, kawa czy herbata. Poza tym trzeba przyjrzeć się innym produktom takim jak owoce cytrusowe czy produkty zbożowe. Dodatkowo, jeśli zastanawiamy się, skąd bierze się nadkwasota, warto przeanalizować nie tylko to, co jemy, ale również jak spożywamy posiłki. Jedzenie zbyt obfitych porcji, połykanie dużych kawałków, używanie zbyt dużej ilości drażniących przypraw, to prosta droga do problemów z układem trawiennym. Na osłabienie warstwy śluzowej żołądka niebagatelny wpływ mają leki, które przyjmujemy oraz stres, w jakim żyjemy.
Jak to leczyć?
Trzeba podkreślić, że leczenie nadkwasoty żołądka jest konieczne, ponieważ zaniedbanie problemu może prowadzić do naprawdę poważnych powikłań. Z drugiej strony proces ten polega na wprowadzeniu odpowiedniej diety, farmakoterapii i środków alkalizujących, czyli takich, które zmniejszają wydzielanie soków żołądkowych. Leki na nadkwasotę żołądka są oparte przede wszystkim na inhibitorach pompy protonowej i powodują one ustąpienie dolegliwości ze strony żołądka. Spada produkcja kwasu solnego, a śluzówka żołądka ma czas się odbudować. Zazwyczaj to leczenie przynosi bardzo dobre efekty. Specjaliści od żywienia zalecają dietę lekkostrawną z wyłączeniem lub ograniczaniem produktów, które pobudzają produkcję kwasu żołądkowego. Warto postawić na produkty bogate w pełnowartościowe białko, czyli chude mięso – drób, ryby, jajka oraz makarony, ryż i pszenne pieczywo. Poza tym powinniśmy pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody niegazowanej oraz herbat ziołowych, które mają właściwości lecznicze.