Reklama

Kuchnia: Japońska

Kuchnia japońska opiera się na równowadze smaków i szacunku do naturalnej jakości składników. Bazuje na świeżych rybach, warzywach, ryżu oraz lekkich bulionach, a jej kluczowe elementy to umami, delikatne przyprawy i staranne, precyzyjne wykonanie.

Najbardziej znane dania to sushi, sashimi, ramen, tempura czy donburi, ale równie ważne są picklowane dodatki, sos sojowy, miso oraz zielona herbata. Japońska kuchnia łączy estetykę podania z tradycją – każde danie ma swoją historię, a sezonowość i minimalizm stanowią jej fundament.

Lokali na stronie:
Sortowanie:
  • a
  • b
  • c
  • d
  • e
  • f
  • g
  • h
  • i
  • j
  • k
  • l
  • m
  • n
  • o
  • p
  • q
  • r
  • s
  • t
  • u
  • v
  • w
  • x
  • y
  • z
Reklama