Aktualności Rzeszów

Dodano: 13.06.2019

List otwarty do prezydenta Rzeszowa w kwestii zamiany biletów jednoprzejazdowych na czasowe - Aktualności Rzeszów

fot. RESinet.pl

RZESZÓW. Podkarpackie Stowarzyszenie Miłośników Komunikacji dostarczyło na ręce prezydenta Rzeszowa list otwarty, w którym znalazł się projekt zastąpienia biletów jednoprzejazdowych biletami czasowymi. Zmiany dotyczą również elektronicznej portmonetki zapisanej w Rzeszowskiej Karcie Miejskiej.

W obliczu zbliżającej się sesji Rady Miasta, na której zostanie zaprezentowany projekt uchwały z nowymi, większymi cenami za bilety na komunikację miejską, PSMK postanowiło wystosować do Tadeusza Ferenca pismo z propozycją oraz zarysem całkowicie innego systemu biletowego. Pismo w dniu wczorajszym wpłynęło do Ratusza.

„Początek czerwca br. przyniósł dla pasażerów komunikacji miejskiej w Rzeszowie druzgocącą informację – Rada Miasta Rzeszowa ma zająć się projektem uchwały o podwyżce cen za bilety jednorazowe. Podkarpackie Stowarzyszenie Miłośników Komunikacji, mając na uwadze dobro pasażerów, ale także finanse miasta Rzeszowa, przygotowało projekt optymalizacji rodzajów i cen biletów” – czytamy w liście otwartym.

Projekt przedstawiony prezydentowi przez PSMK opiera się na zastąpieniu biletów jednoprzejazdowych biletami czasowymi. Zaproponowano następujący schemat – wprowadzenie biletów czasowych ważnych kolejno: 20 minut (cena: 2,20 zł), 40 minut (cena: 3,40 zł), oraz 60 minut (cena: 4,60 zł). Wg. projektu bilet 40-minutowy byłby także biletem jednoprzejazdowym, czyli uprawniałby on do przejazdu jedną linią lub do skorzystania z przesiadek w tym limicie czasowym.

„W ten sposób zachęcimy podróżnych, w szczególności tych podróżujących na krótkich dystansach np. trzy, cztery przystanki, do przesiadania się w ramach jednego biletu czasowego, co pozwoli organizatorowi [Zarząd Transportu Miejskiego – przyp. red.] na podjęcie działań dążących do optymalizacji tras i siatki połączeń w Rzeszowie. Zaznaczę, że nasz projekt przygotowaliśmy w oparciu o konsultacje z mieszkańcami i podróżnymi” – wyjaśnia Dominik Bąk, prezes zarządu PSMK.

REKLAMA

Kolejna propozycja dotyczy zamiany biletu pięciodniowego na siedmiodniowy, którego cenę Stowarzyszenie oszacowało na poziomie kwoty 30,00 zł. Ponadto w związku ze znikomym zainteresowaniem biletem czteroprzejazdowym autorzy listu wnioskują o jego całkowitą likwidację. Reszta biletów, które są używane w obecnej chwili (miesięczne sieciowe, miesięczne trasowane, 24-godzinne czy semestralne dla studentów) miałyby pozostać na obecnym poziomie cenowym.

„Nasz projekt przygotowaliśmy mając na uwadze aspekt finansowy miasta, ale przede wszystkim ta podwyżka nie będzie tak drastyczna dla pasażerów. Poprzez wprowadzenie biletu 20-minutowego staramy się zoptymalizować koszty” – dodaje prezes zarządu PSMK.
W liście uwzględniono również użytkowników Rzeszowskiej Karty Miejskiej. Proponowane stawki prezentują się następująco: 1 przystanek – 0,60zł; 2 przystanki – 1,20zł; 3 przystanki – 1,80zł; 4 przystanki – 2,40zł; 5 przystanków – 3,00zł;6 przystanków  i więcej – 3,30zł.

"Opinie prezydenta Rzeszowa w sprawie listu otwartego poznamy w ciągu najbliższych kilku tygodniu" - informuje Agnieszka Siwak-Krzywonos z biura prasowego Urzędu Miasta.

Podziel się z innymi

Wasze komentarze

Pozostalo znaków:
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Zaloguj się