Rzeszów - Niedziela, 26.10.2025
Reklama

Które owoce i warzywa mają najwięcej kolagenu?

Dodano: 24.08.2024 r.

Na poziom kolagenu w Twoim organizmie ma wpływ m.in. to, jak się odżywiasz. Chociaż owoce i warzywa nie zawierają kolagenu, ponieważ stanowi on białko pochodzenia zwierzęcego, niektóre rośliny mogą przyczyniać się do zwiększonej produkcji kolagenu w organizmie. Do swojej diety wprowadź białko z soi i naturalne źródła witaminy C.


Źródła kolagenu w diecie

Wiesz już, że wśród warzyw i owoców nie ma bezpośrednich źródeł kolagenu. To białko występuje jedynie w produktach spożywczych o pochodzeniu zwierzęcym, m.in. w bulionach kostnych, galaretkach mięsnych i rybach jedzonych ze skórą. Wiele osób nie uważa ich za apetyczne pokarmy.

Na szczęście szukanie bezpośrednich źródeł pokarmowych kolagenu w diecie nie ma większego znaczenia. Naturalny kolagen charakteryzuje się wysoką masą cząsteczkową, przez co słabo się trawi. Układ pokarmowy i tak próbuje rozkładać go na poszczególne aminokwasy – a poszczególne z nich znajdziesz w wielu produktach spożywczych, także w warzywach!

Z jakich aminokwasów składa się kolagen? Czy występują w roślinach?

Podstawowe aminokwasy, z których organizm buduje własny kolagen ustrojowy, to glicyna, prolina i hydroksyprolina. Źródło glicyny i proliny mogą stanowić także pokarmy spożywane w ramach diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Praktycznie nie występuje w nich jednak hydroksyprolina.

Najlepsze źródło glicyny i proliny ważnych dla syntezy kolagenu to białko z soi (izolat), a także niektóre orzechy, nasiona oraz przyprawy. Sprawdź,w jakich warzywach i owocach jest kolagen – które jeszcze zawierają aminokwasy ważne dla produkcji naturalnego kolagenu w Twoim organizmie?

Owoce i warzywa wpływające na syntezę kolagenu w Twoim organizmie

Do produkcji własnego kolagenu Twój organizm potrzebuje nie tylko aminokwasów białkowych, ale również witaminy C. Jej najlepsze źródła stanowią właśnie owoce i warzywa.

Szczególnie bogate w witaminę C roślinne produkty spożywcze to:

  • owoce dzikiej róży (nawet 800 mg witaminy C w 100 g),
  • czerwona papryka (125-200 mg w 100 g),
  • natka pietruszki (256 mg w 100 g),
  • owoce czarnej porzeczki (150-300 mg w 100 g),
  • zielone warzywa liściaste (40-145 mg w 100 g).

Witamina C uczestniczy w metabolizmie proliny i lizyny (kolejnego aminokwasu ważnego dla syntezy kolagenu) w organizmie. Dzięki witaminie C kolagen może być produkowany szybciej i efektywniej. Tworzy również mocniejsze wiązania krzyżowe, przez co jest odporniejszy na degradację w niesprzyjających warunkach, np. stresu oksydacyjnego.

Reklama

Jak mądrze zwiększyć podaż kolagenu w diecie?

Z całą pewnością warto dostarczać organizmowi komplet aminokwasów potrzebnych do prawidłowej syntezy kolagenu. W ten sposób można pozytywnie wpłynąć zarówno na aspekty urodowe (kondycję skóry, włosów i paznokci), jak i na swoją sprawność fizyczną (strukturę stawów, ścięgien i więzadeł).

Jeżeli nie przepadasz za naturalnymi produktami spożywczymi bogatymi w kolagen, ale nie stosujesz ścisłej diety wegańskiej lub wegetariańskiej, możesz suplementowaćkolagen do picia. Do Twojego wyboru pozostają produkty na bazie białka rybiego, wołowego albo wieprzowego. W większości stanowią one produkty ekologiczne, ponieważ wykorzystują pozostałości przemysłu mięsnego i rybnego, np. skóry.

Kolagen do picia jest dostępny w wielu wariantach smakowych (np. owocowych), które skutecznie maskują naturalny posmak kolagenu. Tym samym spełnia potrzeby konsumentów o specjalnych preferencjach.

Za suplementacją kolagenu do picia przemawia jeszcze jeden ważny aspekt – jego przyswajalność. Surowiec poddany hydrolizie (specjalnej obróbce enzymatycznej) charakteryzuje się znacznie mniejszą masą cząsteczkową, przez co jest lepiej trawiony i może wchłaniać się nawet w ponad 90%. Dla porównania kolagen naturalny wchłania się w ok. 10-20%.

Połączenie suplementacji kolagenu z wysokim spożyciem warzyw i owoców bogatych w witaminę C może realnie wpłynąć na wzrost poziomu kolagenu w Twoim organizmie. Badania wskazują na to, że już po 2-4 tygodniach suplementacji wysokiej jakości kolagenu hydrolizowanego możesz zaobserwować m.in.:

  • poprawę struktury skóry,
  • szybszy wzrost włosów,
  • wzmocnienie płytki paznokciowej,
  • większą ruchomość stawów.

Suplementując kolagen długoterminowo, spowalniasz naturalne procesy starzeniowe w organizmie. Ze względu na to Twoja skóra może być dłużej gładka, jędrna oraz elastyczna.

Więcej porad dotyczących stosowania kolagenu w przeciwstarzeniowej pielęgnacji skóry znajdziesz na blogu https://magdalenajaglarz.pl/.

Owoce i warzywa jako źródło kolagenu dla Twojego organizmu – podsumowanie

Choć kolagen jest białkiem pochodzenia zwierzęcego, jego produkcję w organizmie możesz wspierać dietą bogatą w witaminę C oraz aminokwasy, takie jak glicyna i prolina, które występują w roślinach. Suplementacja kolagenu do picia, także w połączeniu z dietą roślinną, może przyczynić się do poprawy stanu skóry, wzrostu włosów i wzmocnienia paznokci. Korzystnie oddziałuje również na układ ruchu.


Artykuł sponsorowany


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Optymalizacja zużycia energii w czasie: oszczędzanie pieniędzy dzięki inteligentnym strategiom magazynowania energii

Na całym świecie osoby prywatne i firmy coraz bardziej odczuwają presję rosnących kosztów energii elektrycznej. Wielu nie zdaje sobie sprawy, żeKiedyenergia jest wykorzystywana, może być równie ważna, jakilejest używany.

Artykuł sponsorowany

Rozwijasz innowacyjny startup? Aplikuj do Programu "Deeptech Akcelerator" i zdobądź do 200 tys. zł finansowania!

Jeśli jesteś założycielem startupu technologicznego, który dopiero zaczyna swoją drogę na rynku, a Twoim celem jest rozwój przełomowych rozwiązań technologicznych – mamy dla Ciebie dobrą wiadomość.

Artykuł sponsorowany

To już ostatnie dni naboru! Zgłoś swoją innowację do Deeptech Akcelerator i zrealizuj swoje technologiczne marzenia!

Deeptech Akcelerator to wyjątkowa okazja dla startupów i młodych firm technologicznych, które pragną rozwinąć swój potencjał i wdrożyć przełomowe rozwiązania w dziedzinach takich jak sztuczna inteligencja, robotyka, biotechnologia, nanotechnologia czy Internet Rzeczy...

Artykuł sponsorowany

Jak chronić swój smartfon przed hakerami?

Nasze codzienne życie jest nierozerwalnie związane ze smartfonami, które gromadzą wszystko, od intymnych rozmów po informacje finansowe. Wraz ze wzrostem zagrożeń cybernetycznych, ochrona smartfona przed hakerami jest ważniejsza niż kiedykolwiek. Hakerzy używają...

Artykuł sponsorowany

Jak przygotować się na blackout – praktyczne wskazówki

Życie potrafi pisać bardzo różne scenariusze – nie na każdą sytuację zawsze da się przygotować. Warto jednak zadbać o to, by zapewnić sobie i bliskim bezpieczeństwo i podstawowy komfort w razie wystąpienia...

Artykuł sponsorowany

Rozpocznij swoją podróż z Deeptech Akcelerator: Wsparcie dla startupów z potencjałem!

Wszyscy wiemy, że początkowy etap rozwoju startupu to jedno z najtrudniejszych wyzwań, które wymaga nie tylko pomysłu na innowacyjny produkt, ale także odpowiednich zasobów, wsparcia i finansowania. Jeśli masz startup z potencjałem,...

Artykuł sponsorowany

Zapisz się na webinar informacyjny dot. Programu Deeptech Akcelerator – nabór trwa do 31 października!

Masz startup z prototypem dla przemysłu? Chcesz przyspieszyć jego rozwój i zdobyć nawet 200 000 zł wsparcia? Nie przegap szansy, by dołączyć do programu Deeptech Akcelerator, realizowanego przez Podkarpackie Centrum Innowacji.

Artykuł sponsorowany

Jak system prowadzenia manualnego PowerGuide pomaga chronić zdrowie gleby?

Zdrowa gleba to fundament produktywnego rolnictwa, ale łatwo ją uszkodzić przez niepotrzebne przejazdy, nierówną uprawę i nadmierne stosowanie nakładów.

Reklama