Dwudniowy najsmaczniejszy festiwal na mapie rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. Ambasadorem wydarzenia jest Robert Makłowicz, który jest gościem honorowym imprezy.
Karpaty na widelcu odbywają się na rzeszowskim Rynku, gdzie w tzw. strefie festiwalowej za symboliczną opłatą można skosztować dań z kuchni Karpat przygotowywanych przez lokalnych szefów kuchni. Cały dochód z przedsięwzięcia jest przekazany na kształcenie młodych kucharzy - uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
W dniach 20-21 września odbędzie się Jarmark Karpacki z produktami spożywczymi i rękodziełem.
PROGRAM festiwalu:
20 - 21 września
11:00 - 20:00, ul. Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja, pl. Farny
Karpacki jarmark rękodzieła i produktów regionalnych
21 września
11:30, start spod fontanny multimedialnej, ul. 3 Maja i Kościuszki do Rynku
Korowód kucharzy
12:00 - 18:00, plac za Ratuszem
scena folk - występy regionalnych zespołów pieśni i tańca
12.00, scena na Rynku
Uroczyste otwarcie festiwalu Karpaty na Widelcu z udziałem Roberta Makłowicza/ Prezentacje menu restauracji biorących udział w festiwalu
Rynek
Strefa kulinarna – dania kuchni Karpat/ soliński kocioł z gulaszem/ strefa prawdziwych lodów rzemieślniczych GELATOn the ROAD
13:00, plac za Ratuszem, przy scenie folk
warsztaty artystyczne dla dzieci "Sztuka na widelcu", prowadzenie Dominika Wiewórska (Muzeum Okręgowe)
14.30, scena na Rynku
pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
15.15, plac Farny
koncert zespołu DIRTY HORNES
15.30, scena na Rynku
Aleksander Pitura - opowieść o prawdziwych lodach rzemieślniczych i konkurs GELATO - smak tradycji i natury
16.15, plac Farny
„Na szlaku karpackich smaków”- spotkanie z Robertem Makłowiczem
18:00, scena na Rynku
koncert OLICA
18.45, scena na Rynku
podsumowanie festiwalu, ogłoszenie wyników konkursów: „Najlepszy smak regionu 2025” oraz „GELATO - smak tradycji i natury”
19:00, scena na Rynku
koncert DAGADANA