Ruszyły rezerwacje na festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach. Wiosenna edycja Restaurant Week rozpocznie się 4 marca i potrwa do 17 kwietnia 2025 r. Tym razem do udziału w festiwalu zgłosiła się rekordowa liczba rzeszowskich restauracji. Za trzydaniowe doświadczenie kulinarne zapłacimy 69,99 zł.
Festiwal Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W ramach festiwalu, szefowie restauracji biorących w nim udział przygotowują specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w festiwalowej cenie od 69,99 zł. Każdy gość otrzyma festiwalowy Cocktail na bazie Martini (18+) lub Pepsi Twist on the Rocks
Rezerwacji stolika można dokonać poprzez stronę RestaurantWeek.pl. Wystarczy wybrać miasto, określić liczbę gości, następnie wskazać interesującą nas restaurację i wybrać jedno z dwóch dostępnych menu.
W wiosennej edycji Restaurant Week udział bierze aż 18 rzeszowskich restauracji, w tym dwie debiutujące: Muro i Karolina Park. Poniżej pełna lista lokali oraz ich propozycje festiwalowego menu.
Lizbona
ul. 3 Maja 7
Menu A
PRZYSTAWKA:
Bolinhos de chouriço
pierogi z chorizo i oscypkiem / demi glace z porto
 
DANIE GŁÓWNE:
Paella verde com coelho
Ryż calasparra / skoki z królika / podudzie z kurczaka / chorizo / por / szpinak / edamame / shimeji
 
DESER:
Maçãs com canela
jabłka / cynamon / kruszonka migdałowa / espuma z prosseco
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Salada de polvo
ośmiornica / biszkopt krewetkowy / pomarańcza / zielone sałaty / winegret cytrusowy
 
DANIE GŁÓWNE:
Gnocchi com creme de camarão
gnocchi / bisque krewetkowy / krewetka królewska / pieczone pomidory cherry / rukola / oliwa extra virgine
 
DESER:
Maçãs com canela
jabłka / cynamon / kruszonka migdałowa / espuma z prosseco
Hindi
ul. Adama Mickiewicza 19
Menu A
PRZYSTAWKA:
Masala Papad – chrupiący, lekko pikantny indyjski chrupek z soczewicy i ziaren kminu, podany z aromatyczną mieszanką świeżych warzyw, kolendry i wyrazistych przypraw. Lekka i pełna smaku przystawka, idealna na dobry początek posiłku
DANIE GŁÓWNE:
Nepali Style Chicken Curry – tradycyjne nepalskie curry z kurczaka, duszonego w aromatycznym sosie na bazie pomidorów, cebuli, czosnku i imbiru. Doprawione unikalną mieszanką przypraw, takich jak kolendra, kumin, papryka i kurkuma, które nadają daniu głęboki, pikantny smak. Podawane z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Pełne autentycznych aromatów Himalajów!
DESER:
Sweet Kheer – tradycyjny indyjski pudding ryżowy gotowany na mleku z dodatkiem kardamonu, rodzynek i orzechów nerkowca. Delikatny, kremowy i – idealny na słodkie zakończenie posiłku.
PREZENT! Dla pierwszych Foodies klasyczna Pepsi Twist 0,5l na wynos na koniec rezerwacji. Spiesz się, liczba ograniczona! (do wyczerpania zapasów, dostępność butelek zależna od terminu wizyty w restauracji).
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Masala Papad – Chrupiący, lekko pikantny indyjski chrupek z soczewicy i ziaren kminu, podany z aromatyczną mieszanką świeżych warzyw, kolendry i wyrazistych przypraw. Lekka i pełna smaku przystawka, idealna na dobry początek posiłku
DANIE GŁÓWNE:
Channa Masala – aromatyczne danie kuchni indyjskiej przygotowane z ciecierzycy duszonej w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru oraz mieszanki aromatycznych przypraw, takich jak garam masala, kumin i kolendra. Podawane z ryżem basmati lub chlebkiem naan
DESER:
Sweet Kheer – tradycyjny indyjski pudding ryżowy gotowany na mleku z dodatkiem kardamonu, rodzynek i orzechów nerkowca. Delikatny, kremowy i – idealny na słodkie zakończenie posiłku.
PREZENT! Dla pierwszych Foodies klasyczna Pepsi Twist 0,5l na wynos na koniec rezerwacji. Spiesz się, liczba ograniczona! (do wyczerpania zapasów, dostępność butelek zależna od terminu wizyty w restauracji).
Restauracja Radość
ul. Rynek 24
Menu A
PRZYSTAWKA:
Hummus z marchewki i bakłażana/ świeca wołowa/ kolendra z szalotką
 
DANIE GŁÓWNE:
Polędwiczka wieprzowa w panierce z papryki/ mojo rojo/ mojo verde/ grillowane warzywa
 
DESER:
Cookie Doug/ syrop karmelowy/ coulis malinowe
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Tatar z bakłażana i boczniaków/ oliwa truflowa/ burrata/ focaccia
 
DANIE GŁÓWNE:
"Stek" z pieczonej kapusty/ jogurt grecki z chili/ podwędzane tofu/ mojo rojo/ pieczone ziemniaki w papryce
 
DESER:
Cookie Doug/ syrop karmelowy/ coulis malinowe
Wina Dajcie
ul. 3 Maja 9
Menu A
PRZYSTAWKA:
Krem z kiszonej kapusty podany z policzkiem wieprzowym, puree z białej fasoli i oliwą szczypiorkową
 
DANIE GŁÓWNE:
Filet z kaczki podany z espumą z marchewki i tymianku, pieczoną cykorią i musem wiśniowym z hibiskusem
 
DESER:
Ciasto czekoladowe podane z żelem z zielonego jabłka, kremem karmelowym i musem z owoców leśnych i czerwonego wina
 
PREZENT! Dla pierwszych Foodies klasyczna Pepsi Twist 0,5l na wynos na koniec rezerwacji. Spiesz się, liczba ograniczona! (do wyczerpania zapasów, dostępność butelek zależna od terminu wizyty w restauracji).
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Gratin ziemniaczano truflowy podany z musem z papryki i figi, marynowanym fenkułem, pudrem z pietruszki i winegretem koperkowym
 
DANIE GŁÓWNE:
Stek z białej kapusty podany z ciastem kadaifi, puree z selera i nerkowców, pistacjami, majonezem rozmarynowym i sosem z gorgonzoli
 
DESER:
Ciasto czekoladowe podane z żelem z zielonego jabłka, kremem karmelowym i musem z owoców leśnych i czerwonego wina
MURO
ul. Rynek 13
Menu A
PRZYSTAWKA:
Rilletes z karczki
rokitnik / brioche /gryka
 
DANIE GŁÓWNE:
Stek wołowy
świeca wołowa / kaszanka / batat
 
DESER:
Ganache
seler / orzech laskowy / topinambur
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Krokiet ziemniaczany
aioli trufla / chips jarmuż / pasternak
 
DANIE GŁÓWNE:
Vege Ramen
kimchi / tofu / jajko
 
DESER:
Ganache
seler / orzech laskowy / topinambur
 
ZEST
ul. Rynek 19
Menu A
PRZYSTAWKA:
 
TATAR NA GRZANCE
majonez truflowy / chips z topinamburu / marynowane borowiki / szczypior /
puder z kaparów / wędzona sól maldon
 
DANIE GŁÓWNE:
ŻEBERKA W KOREAŃSKIM BBQ
puree z batatów / sos bulgogi / edamame / groszek cukrowy / sałatka z glonów wakame / nitki chilli
 
DESER:
SERNIK GRUSZKOWO – TYMIANKOWY
kruszonka orzechowa / lody bakaliowe / beza waniliowa / mus malinowy
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
KOZI SER W CIEŚCIE KATAIFI
konfitura malinowa / orzechy w karmelu / roszponka
 
DANIE GŁÓWNE:
SANDACZ
risotto szafranowe / mule / pieczone pomidory / salsa verde
 
DESER:
SERNIK GRUSZKOWO – TYMIANKOWY
kruszonka orzechowa / lody bakaliowe / beza waniliowa / mus malinowy
 
Karolina Park
ul. Błogosławionej Karoliny 14
Menu A
PRZYSTAWKA:
Golonka wieprzowa w galarecie z majonezem szczypiorkowym, prażoną cebulą i musztardą jabłkową, podana z domowym pieczywem
DANIE GŁÓWNE:
Kotlet de volaille z chrupiącą panierką i rozpływającym się masłem w środku. Do tego kremowe puree szczypiorkowe, mus z marchewki, piklowana marchewka, oliwa koperkowa i zielony groszek
 
DESER:
Pieczone jabłko z ogniska podane z lodami waniliowymi i cynamonową kruszonką
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Flaczki z boczniaka w aromatycznym bulionie, serwowane z domowym pieczywem
DANIE GŁÓWNE:
Dorsz po kijowsku w chrupiącej panierce, podany z puree szczypiorkowym, zielonym groszkiem, sosem na maślance i oliwą koperkową
 
DESER:
Pieczone jabłko z ogniska, lody waniliowe i cynamonowa kruszonka
KUK NUK
ul. Jana Matejki 4
Menu A
PRZYSTAWKA:
Tatar z polędwicy wołowej / borowik marynowany / ogórek konserwowy / cebula biała / żółtko / grzyby shimeji / oliwa szczypiorkowa
 
DANIE GŁÓWNE:
Supreme z kurczaka / pasta z buraka / pak choi / marchew marynowana / krem balsamiczny z owoców leśnych
 
DESER:
Mus sernikowy mango / owoce / żel z marakui
 
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Pieczony brokuł / pasta z papryki i fasoli / chips z batatów / oliwa chili
 
DANIE GŁÓWNE:
Falafel / hummus buraczany / chips z topinamburu / kolendra
 
DESER:
Mus sernikowy mango / owoce / żel z marakui
 
Limoncello
al. Powstańców Warszawy 26a
Menu A
PRZYSTAWKA:
Krem pomidorowy / wołowo-wieprzowe pulpety z włoskimi ziołami / oliwa szczypiorkowa / rukola
 
DANIE GŁÓWNE:
Gnocchi/sos śmietanowy / pierś z kurczaka z tymiankiem i rozmarynem / ser pleśniowy / chili do dekoracji
 
DESER:
Kakaowe biszkopty przekładane śmietankowym kremem z wkładką owocową i czekoladą
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Krem pomidorowy / mozzarella / oliwa szczypiorkowa / rukola
 
DANIE GŁÓWNE:
Gnocchi /sos pomidorowy / pieczony czosnek / groszek zielony / parmezan / ocet balsamiczny
 
DESER:
Kakaowe biszkopty przekładane śmietankowym kremem z wkładką owocową i czekoladą
Délice
ul. Jana Dekerta 2
Menu A
PRZYSTAWKA:
Włoski wypiek pszenny na sosie serowym z raclette, prosciutto crudo, marmolada chili-grejpfruit, rukola
 
DANIE GŁÓWNE:
Dekonstrukcja naleśnika z kaczką w sosie cytrusowo-czekoladowym ze szpinakiem, filetowana, czerwona pomarańcza, prażony tymianek
 
DESER:
Tartaletka kakaowa z insertem porzeczkowym, krem rafaello, prażone chipsy kokosowe
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Krem koperkowy z jajkiem w koszulce, grzanki z brioche
 
DANIE GŁÓWNE:
Quiche zapiekana z farszem z topinamburem, szparagi, czerwona cebula, polana serem raclette i okraszona orzechami laskowymi
 
DESER:
Pieczone brzoskwinie z opalaną, cynamonową bezą włoską , galaretka porzeczkowa, kruszonka orzechowa
 
Oranżeria
al. Piłsudskiego 44
Menu A
PRZYSTAWKA:
Hummus / Salsa pomidorowa / Ceviche z tuńczyka / Proziak / Prażona marchewka
 
DANIE GŁÓWNE:
Tournedo z polędwiczki wieprzowej i kurczaka / Nori / Piklowana dynia / Kruszonka ziołowa / Fasola edamame / Mus marchewkowy / Mus pietruszkowy / Sos winno orientalny
 
DESER:
Mus angielski / konfitura limonkowa / ciasto cygarektka / sos z ciemnych owoców
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Hummus / Salsa pomidorowa / Ceviche z tuńczyka / Proziak / Prażona marchewka
 
DANIE GŁÓWNE:
Tournedo z dorsza i łososiem / Nori / Piklowana dynia / Fasola edamame / Mus marchewkowy / Mus pietruszkowy / Sos winno orientalny
 
DESER:
Mus angielski / konfitura limonkowa / ciasto cygarektka / sos z ciemnych owoców
 
Hokus 2.0
ul. 3 Maja 13
Menu A
PRZYSTAWKA:
Kurczak satay
Kurczak w sosie satay, melon kantalupa, serek kremowy, oliwa cytrynowa, granat, orzechy, zioła
 
DANIE GŁÓWNE:
Polędwiczka demi-glace
Polędwiczka w sosie pieprzowym demi-glace, smash z ziemniaka zapiekany z parmezanem, fasola zielona, marchew, kiełki groszku czepnego
 
DESER:
Ciasto na bazie belgijskiej czekolady i Pepsi
Ciasto z belgijską czekoladą i pepsi, mus wiśniowy, kruszonka z karmelu, lody waniliowe
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Krem z marchwi
Krem z marchwi, popcorn, papryka wędzona, seler naciowy, pianka z sera fety, zioła
 
DANIE GŁÓWNE:
Dorsz w panko
Dorsz pod prażonym maślanym panko, gnocchi, mus z gruszki, oliwa ziołowa, kiełki
 
DESER:
Ciasto na bazie belgijskiej czekolady i Pepsi
Ciasto z belgijską czekoladą i pepsi, mus wiśniowy, kruszonka z karmelu, lody waniliowe
Sport's Bar BBQ
al. Kopisto 1
Menu A
PRZYSTAWKA:
Tacos / szarpana wieprzowina / sos bbq
 
DANIE GŁÓWNE:
Żeberko / chimichurri / risotto kalafiorowe
 
DESER:
Sernik nowojorski / wiśnie / polewa z gorącej czekolady
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Rolowany twarożek / grzanka / miód / pomarańcz
 
DANIE GŁÓWNE:
Vege bowl / falafel / hummus / feta / oliwki / pomidorki / ogórek
 
DESER:
Sernik nowojorski / wiśnie / polewa z gorącej czekolady
 
Umami
ul. Architektów 13
Menu A
PRZYSTAWKA:
Skrzydełka w glazurze miodowo- imbirowej / dip ananasowo- chilli
 
DANIE GŁÓWNE:
Krewetki w sosie tamaryndowym / makaron chow mein /groszek cukrowy / kapusta pekińska / goma wakame / prażona cebulka
 
DESER:
Mus czekoladowy z chilli podany w skorupie kokosowej / frużelina z marakui / skórka yuzu.
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Sushi: uramak ze szparagami w tempurze / mango/serek philadelphia / liofilizowany grys truskawkowy / tykwa / ogórek / sos teriyaki
 
DANIE GŁÓWNE:
Grillowany łosoś w glazurze teriyaki / puree tom yum / puree z zielonego groszku / goma wakame / kimchi / marynowana rzodkiew
 
DESER:
Mus czekoladowy z chilli podany w skorupie kokosowej / frużelina z marakui / skórka yuzu.
 
Hilton Garden Inn Rzeszów
Al. Kopisto 1, Rzeszów
Menu A
PRZYSTAWKA:
Chrupiąca focaccia z szarpaną wołowiną
mus jabłkowo - czosnkowy / rukola
 
DANIE GŁÓWNE:
Polędwiczka wieprzowa sous - vide na puree ziemniaczanym z oliwą truflową
sos żurawinowo - wiśniowy / frytki z marchewki / kapusta włoska
 
DESER:
Tiramisu z kremem pistacjowym
mus rabarbarowy / sos truskawkowo - miętowy z chilli / orzeszki ziemne
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Sałatka z wędzonym łososiem
truskawka / marynowana cebula / kawior cytrynowo - kokosowy / sos vinaigrette
 
DANIE GŁÓWNE:
Stek z selera na puree ziemniaczanym z jabłkiem i pieczonym czosnkiem
ogórek / pomidor koktajlowy / roszponka / sos krewetkowy
 
DESER:
Tiramisu z kremem pistacjowym
mus rabarbarowy / sos truskawkowo - miętowy z chilli / orzeszki ziemne
 
Ikeda Sushi
ul. Leszka Czarnego 8
Menu A
PRZYSTAWKA:
Ramen Fusion
Mini miska aromatycznego ramenu z makaronem, pierożkami baozi z wołowiną, grzybami shitake, jajkiem w panko i świeżą dymką
 
DANIE GŁÓWNE:
Tempura Flame Roll
Rolka sushi z chrupiącą krewetką w tempurze, zwieńczona tatarem z łososia, opalanym serem cheddar, majonezem spicy oraz tatarem z surimi. Całość podana z sosem teriyaki i spicy mayo
 
DESER:
Golden Ice Surprise
Smażone lody w chrupiącym panko, podawane z owocowym sosem i świeżymi owocami
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Kimchi Delight
Pikantna zupa kimchi na bazie aromatycznego bulionu
 
DANIE GŁÓWNE:
Asparagus Harmony Roll
Rolka sushi z szparagiem w tempurze, zwieńczona tatarem z edamame i świeżą sałatką goma wakame
 
DESER:
Golden Ice Surprise
Smażone lody w chrupiącym panko, podawane z owocowym sosem i świeżymi owocami
Folwark
ul. Paderewskiego 124a
Menu A
PRZYSTAWKA:
Proziak z wędzonym twarogiem, paloną śmietaną, oliwą szczypiorkową i karmelizowaną gruszką
 
DANIE GŁÓWNE:
Aksamitny filet z piersi kaczki z zapiekanką ziemniaczaną, sos z derenia, sałatka z flambirowaną pomarańczą
 
DESER:
Ekler z musem słony karmel, sos jeżynowy
 
Menu B
PRZYSTAWKA:
Krem z pasternaku i pieczonego jabłka, oliwa pietruszkowa, chips z pietruszki
 
DANIE GŁÓWNE:
Ravioli z dynią i pigwą, maślana emulsja z szałwią, puder z pestek dyni
 
DESER:
Ekler z musem słony karmel, sos jeżynowy
 
Capella Restaurant & Lobby Lounge
ul. Artura Grottgera 28
Menu A
PRZYSTAWKA:
Zupa krem z żółtych pomidorów z dodatkiem jalapeno, pomidorków koktajlowych oraz świeżych ziół z oliwą
 
DANIE GŁÓWNE:
Polędwiczka wolnopieczona podana z batatowo-koniakowym puree, blanszowaną młodą marchewką i cukinią, polana demi glace z grubo mielonym pieprzem
 
DESER:
Lava cake z płynną czekoladą, otoczony subtelną emulsją mandarynkowo-bergamotkową, orzeźwiającymi owocami kumkwatu i intensywnie czekoladową ziemią.
Menu B
PRZYSTAWKA:
Zupa krem z żółtych pomidorów z dodatkiem jalapeno, pomidorków koktajlowych oraz świeżych ziół z oliwą
 
DANIE GŁÓWNE:
Delikatne ravioli ze szparagami w aksamitnym sosie śmietanowym, podkreślone aromatem szałwii, soczystymi pomidorkami cherry i kruchymi orzechami pekan, serem pecorino romano oraz świeżymi listkami mizuny
 
DESER:
Lava cake z płynną czekoladą, otoczony subtelną emulsją mandarynkowo-bergamotkową, orzeźwiającymi owocami kumkwatu i intensywnie czekoladową ziemią
 
                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                
                                
                                        
                                        
                                            
                                            
                                            
                                            
                            
                            
                            
                            
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz