Rzeszów - Sobota, 20.12.2025
Reklama

Karpaty na Widelcu 2025. Kulinarne święto w sercu Rzeszowa [PROGRAM]

Dodano: 15.09.2025 r. / Redakcja

Karpaty na Widelcu 2024 - fot. ViC / RESinet.pl
Karpaty na Widelcu 2024 - fot. ViC / RESinet.pl

Przed nami kolejna edycja wyjątkowego święta kulinarnego w regionie. W dniach 20 i 21 września 2025 r. na rzeszowskim Rynku odbędą się Karpaty na Widelcu.

Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal wśród rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. Przez dwa dni mieszkańcy i turyści będą mogli delektować się karpackimi smakołykami i dźwiękami. Ambasadorem i gościem honorowym festiwalu jest Robert Makłowicz.

- Karpaty na Widelcu – to jedno z flagowych, najważniejszych a na pewno najsmaczniejszych wydarzeń w Rzeszowie. Ten festiwal już na stałe wpisał się w życie naszego miasta. I serdecznie zapraszam, razem z Robertem Makłowiczem, już w przyszły weekend – 20 i 21 września na rzeszowski Rynek i śródmiejskie ulice, gdzie będzie dużo się działo. Będzie wspaniałe, regionalne jedzenie – rzeszowskie, podkarpackie, karpackie, będą szefowie kuchni wielu restauracji, pokazy kulinarne, koncerty i odrobina historii – mówi Konrad Fijołek, Prezydent Rzeszowa.

Festiwalowe degustacje będą możliwe dzięki zakupionym cegiełkom. Cały dochód trafi na wsparcie edukacji młodych adeptów sztuki kulinarnej z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

20 września – Jarmark i konkurs smaków

W godz. 11:00–20:00 ulice Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja oraz plac Farny zamienią się w barwne centrum Karpackiego Jarmarku. Na stoiskach będzie można znaleźć regionalne specjały i rękodzieło.

Tego dnia odbędzie się także konkurs „Najlepszy Smak Regionu 2025”. Wezmą w nim udział producenci żywności i napojów z Podkarpacia. Rywalizacja obejmie m.in. produkty mleczne, mięsne, rybne, przetwory owocowo-warzywne, piekarnicze i cukiernicze, oleje, miody i napoje. Zgłoszenia przyjmowane są do 15 września, a finał i prezentacja odbędą się w Zespole Szkół Gospodarczych.

21 września – Kulinarna uczta i muzyczne emocje

Drugi dzień festiwalu to kontynuacja Karpackiego Jarmarku. O godz. 11:30 impreza rozpocznie się barwnym korowodem kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów ZSG. Pochód wyruszy spod fontanny multimedialnej ulicami 3 Maja i Kościuszki w stronę Rynku.

Na jego czele zagra energetyczna formacja Dirty Horns, znana z żywiołowych występów łączących jazz, funk, muzykę filmową i taneczne hity.

O godz. 12:00 na scenie rzeszowskiego Rynku odbędzie się uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Roberta Makłowicza oraz prezentacja menu restauracji biorących udział w wydarzeniu.

W programie również inne atrakcje:

• 13:00 - 18:00, plac za Ratuszem - występy regionalnych zespołów pieśni i tańca na Scenie folk,
• 13:00, plac za Ratuszem – otwarte warsztaty artystyczne dla dzieci „Sztuka na widelcu” prowadzone przez Dominikę Wiewiórską z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie,
• 14:30, scena na Rynku - pokaz kulinarny Roberta Makłowicza, który przygotuje tradycyjny tokań pieprzny (borsos tokany) z mamałygą - danie z pogranicza Węgier, Rumunii i Ukrainy,
• 15:15, plac Farny - koncert zespołu Dirty Horns,
• 15:30, scena na Rynku – spotkanie z Aleksandrem Piturą o lodach rzemieślniczych i konkurs GELATO – smak tradycji i natury,
• 16:15, plac Farny – spotkanie z Robertem Makłowiczem w ramach cyklu „Na szlaku karpackich smaków”, możliwość zakupu książek, gadżetów oraz zdobycia autografu,
• 18:00, scena na Rynku – koncert duetu Olica, który zabierze publiczność w mistyczną, transową podróż przez słowiańskie pieśni i elektronikę,
• 18:45, scena na Rynku – podsumowanie festiwalu i ogłoszenie wyników konkursów „Najlepszy smak regionu 2025” oraz „GELATO – smak tradycji i natury”,
• 19:00, scena na Rynku – finałowy koncert zespołu DAGADANA

Koncert zespołu Dagadana

Zwieńczeniem Karpat na Widelcu 2025 będzie występ zespołu DAGADANA, który od 17 lat łączy  w swojej muzyce polską i ukraińską tradycję z jazzem, elektroniką, fusion i art popem. Grupa, założona przez Dagmarę Gregorowicz oraz Danę Vynnytską, stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych zespołów world music z Polski i Ukrainy.

DAGADANA koncertowała w 34 krajach na całym świecie – od Glastonbury Festival, przez największe festiwale w Ameryce Południowej, aż po tournée w Chinach. Ich muzykę publikował m.in. amerykański National Geographic, a głosy Dagi i Dany można usłyszeć w filmie „Chłopi” (utwór „Jesień – Tańcuj”) oraz w nagraniach z Natalią Przybysz czy Renatą Przemyk.

Zespół ma na swoim koncie nominowaną do Fryderyka płytę „Tobie”, na której sięga do najstarszych pieśni życzących – zachowanych w kulturze słowiańskiej od wieków – łącząc je z nowoczesnymi brzmieniami. Obecnie DAGADANA pracuje nad nowym materiałem i podczas koncertu w Rzeszowie zaprezentuje również premierowe utwory. To spotkanie pełne światła, energii i muzycznej magii, której nie można przegapić.

Nowość – przepisy od Roberta Makłowicza dostępne online

W tym roku uczestników czeka wyjątkowa niespodzianka. Na stronie karpatynawidelcu.pl po festiwalu pojawi się plik do pobrania z przepisami Roberta Makłowicza na dania przygotowywane podczas pokazów kulinarnych we wszystkich edycjach wydarzenia.

Karpaty na Widelcu to nie tylko kulinarne święto, ale także spotkanie kultury, muzyki i tradycji. Organizatorami wydarzenia są: Miasto Rzeszów, Estrada Rzeszowska oraz Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Niebieskie Migdały z nowym menu i nową salą

Zobacz co znajdziesz w jesiennym menu.

Aktualności

Nowości w Zupabarze

Powoli wszyscy przestawiamy się na tryb wiosenny więc w Zupabarze wszystkie przekąski czyli jaglanki, puddingi chia i granole zjecie z kolorowym, pachnącym latem musem mango - banan z dodatkiem pestek granatu.

Aktualności

Nowe godziny otwarcia Krakowskiego Kumpira

Sprawdźcie w jakich godzinach zjecie chrupiące, pieczone ziemniaki.

Aktualności

Oliwy własnej produkcji od Gino's Pizza & Pasta

Gino's Pizza & Pasta z myślą o swoich klientach zamawiających pizzę, bądź pasty do domu, rozpoczęła sprzedaż oliw własnej produkcji.

Aktualności

Smaki Kresów podczas EkoBazaru

Smaki Kresów będą główną atrakcją zbliżającego się grudniowego EkoBazaru. Tym razem Bazar wyjątkowo rozpocznie się w sobotę 30 listopada 2013 r. i potrwa do wtorku 3 grudnia 2013 r.

Aktualności

Jesienne nowości w menu restauracji Dwa Bratanki

W karcie dań restauracji-zajazdu Dwa Bratanki zagościły jesienne propozycje. Każdy znajdzie coś dla siebie, dodatki do dań głównych można dowolnie wymieniać.

Aktualności

"Morskie Smaki" w restauracjach Sphinx

Do końca sierpnia w wybranych restauracjach Sphinx klienci mogą skorzystać z nowej oferty „Morskie Smaki”, w której główną role odgrywają ryby - łosoś, sandacz, dorsz i aterynki w sezamie.

Aktualności

Specjały kuchni śródziemnomorskiej w nowej karcie Patio (zdjęcia)

Wyjątkowe połączenie smaków, klimat owoców morza, tradycja kuchni włoskiej...

Reklama