Rzeszów - Poniedziałek, 15.09.2025
Reklama

Karpaty na Widelcu 2025. Kulinarne święto w sercu Rzeszowa [PROGRAM]

Dodano: 15.09.2025 r. / Redakcja

Karpaty na Widelcu 2024 - fot. ViC / RESinet.pl
Karpaty na Widelcu 2024 - fot. ViC / RESinet.pl

Przed nami kolejna edycja wyjątkowego święta kulinarnego w regionie. W dniach 20 i 21 września 2025 r. na rzeszowskim Rynku odbędą się Karpaty na Widelcu.

Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal wśród rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. Przez dwa dni mieszkańcy i turyści będą mogli delektować się karpackimi smakołykami i dźwiękami. Ambasadorem i gościem honorowym festiwalu jest Robert Makłowicz.

- Karpaty na Widelcu – to jedno z flagowych, najważniejszych a na pewno najsmaczniejszych wydarzeń w Rzeszowie. Ten festiwal już na stałe wpisał się w życie naszego miasta. I serdecznie zapraszam, razem z Robertem Makłowiczem, już w przyszły weekend – 20 i 21 września na rzeszowski Rynek i śródmiejskie ulice, gdzie będzie dużo się działo. Będzie wspaniałe, regionalne jedzenie – rzeszowskie, podkarpackie, karpackie, będą szefowie kuchni wielu restauracji, pokazy kulinarne, koncerty i odrobina historii – mówi Konrad Fijołek, Prezydent Rzeszowa.

Festiwalowe degustacje będą możliwe dzięki zakupionym cegiełkom. Cały dochód trafi na wsparcie edukacji młodych adeptów sztuki kulinarnej z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

20 września – Jarmark i konkurs smaków

W godz. 11:00–20:00 ulice Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja oraz plac Farny zamienią się w barwne centrum Karpackiego Jarmarku. Na stoiskach będzie można znaleźć regionalne specjały i rękodzieło.

Tego dnia odbędzie się także konkurs „Najlepszy Smak Regionu 2025”. Wezmą w nim udział producenci żywności i napojów z Podkarpacia. Rywalizacja obejmie m.in. produkty mleczne, mięsne, rybne, przetwory owocowo-warzywne, piekarnicze i cukiernicze, oleje, miody i napoje. Zgłoszenia przyjmowane są do 15 września, a finał i prezentacja odbędą się w Zespole Szkół Gospodarczych.

21 września – Kulinarna uczta i muzyczne emocje

Drugi dzień festiwalu to kontynuacja Karpackiego Jarmarku. O godz. 11:30 impreza rozpocznie się barwnym korowodem kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów ZSG. Pochód wyruszy spod fontanny multimedialnej ulicami 3 Maja i Kościuszki w stronę Rynku.

Na jego czele zagra energetyczna formacja Dirty Horns, znana z żywiołowych występów łączących jazz, funk, muzykę filmową i taneczne hity.

O godz. 12:00 na scenie rzeszowskiego Rynku odbędzie się uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Roberta Makłowicza oraz prezentacja menu restauracji biorących udział w wydarzeniu.

W programie również inne atrakcje:

• 13:00 - 18:00, plac za Ratuszem - występy regionalnych zespołów pieśni i tańca na Scenie folk,
• 13:00, plac za Ratuszem – otwarte warsztaty artystyczne dla dzieci „Sztuka na widelcu” prowadzone przez Dominikę Wiewiórską z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie,
• 14:30, scena na Rynku - pokaz kulinarny Roberta Makłowicza, który przygotuje tradycyjny tokań pieprzny (borsos tokany) z mamałygą - danie z pogranicza Węgier, Rumunii i Ukrainy,
• 15:15, plac Farny - koncert zespołu Dirty Horns,
• 15:30, scena na Rynku – spotkanie z Aleksandrem Piturą o lodach rzemieślniczych i konkurs GELATO – smak tradycji i natury,
• 16:15, plac Farny – spotkanie z Robertem Makłowiczem w ramach cyklu „Na szlaku karpackich smaków”, możliwość zakupu książek, gadżetów oraz zdobycia autografu,
• 18:00, scena na Rynku – koncert duetu Olica, który zabierze publiczność w mistyczną, transową podróż przez słowiańskie pieśni i elektronikę,
• 18:45, scena na Rynku – podsumowanie festiwalu i ogłoszenie wyników konkursów „Najlepszy smak regionu 2025” oraz „GELATO – smak tradycji i natury”,
• 19:00, scena na Rynku – finałowy koncert zespołu DAGADANA

Koncert zespołu Dagadana

Zwieńczeniem Karpat na Widelcu 2025 będzie występ zespołu DAGADANA, który od 17 lat łączy  w swojej muzyce polską i ukraińską tradycję z jazzem, elektroniką, fusion i art popem. Grupa, założona przez Dagmarę Gregorowicz oraz Danę Vynnytską, stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych zespołów world music z Polski i Ukrainy.

DAGADANA koncertowała w 34 krajach na całym świecie – od Glastonbury Festival, przez największe festiwale w Ameryce Południowej, aż po tournée w Chinach. Ich muzykę publikował m.in. amerykański National Geographic, a głosy Dagi i Dany można usłyszeć w filmie „Chłopi” (utwór „Jesień – Tańcuj”) oraz w nagraniach z Natalią Przybysz czy Renatą Przemyk.

Zespół ma na swoim koncie nominowaną do Fryderyka płytę „Tobie”, na której sięga do najstarszych pieśni życzących – zachowanych w kulturze słowiańskiej od wieków – łącząc je z nowoczesnymi brzmieniami. Obecnie DAGADANA pracuje nad nowym materiałem i podczas koncertu w Rzeszowie zaprezentuje również premierowe utwory. To spotkanie pełne światła, energii i muzycznej magii, której nie można przegapić.

Nowość – przepisy od Roberta Makłowicza dostępne online

W tym roku uczestników czeka wyjątkowa niespodzianka. Na stronie karpatynawidelcu.pl po festiwalu pojawi się plik do pobrania z przepisami Roberta Makłowicza na dania przygotowywane podczas pokazów kulinarnych we wszystkich edycjach wydarzenia.

Karpaty na Widelcu to nie tylko kulinarne święto, ale także spotkanie kultury, muzyki i tradycji. Organizatorami wydarzenia są: Miasto Rzeszów, Estrada Rzeszowska oraz Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

''Męska Kuchnia'' w Irish Pub

Najstarszy pub w Rzeszowie wprowadził „Męską Kuchnię”. Co zjemy?

Aktualności

Nowe piwo w ofercie Starego Browaru

Belgian Blond Ale, to nowa, sezonowa propozycja Starego Browaru Rzeszowskiego. W piątek 13 lutego odbyła się premiera i degustacja nowego piwa.

Aktualności

"Kawowe świry" otworzyły kawiarnię

Kawiarnia pod nazwą „Dziarski Barista” znajduje się przy ul. Matejki 8a. Serwują najlepszą kawę jakości speciality.

Aktualności

Zdrowo zmiksowani stawiają na sezonowość. Co 3 miesiące nowe menu

Sprawdźcie co smacznego znalazło się w wiosennej karcie menu.

Aktualności

Ogromny, pieczony ziemniak z dodatkami. W Rzeszowie otworzył się Krakowski Kumpir

Przy ul. Kopernika 4 działa nowy lokal, który serwuje ogromne, pieczone ziemniaki z dodatkami, tzw. kumpiry. To ciekawa alternatywa, dla tych, którym przejadły się już kebaby, zapiekanki, burgery czy inne fast-foodowe specjały.

Aktualności

Restauracja Hotelu Ambasadorskiego oferuje dania kuchni sródziemnomorskiej europejskiej i regionalnej

Hotel Ambasadorski położony jest w centrum rzeszowskiego Starego Rynku, dokładnie naprzeciw ratusza w zabytkowych XVII wiecznych kamieniczkach. Goszczą tu zarówno turyści jak i przedstawiciele świata kultury, sztuki i biznesu.

Aktualności

Ostatki w restauracji Hotelu Ambasadorskiego

Zabawa odbędzie się w najbliższą sobotę, 10 lutego o godz. 19:00.

Reklama