Rzeszów - Piątek, 19.09.2025
Reklama

Karpaty na Widelcu. Menu restauracji biorących udział w festiwalu

Dodano: 19.09.2025 r. / Redakcja

fot. Archiwum RESinet.pl
fot. Archiwum RESinet.pl

W sobotę rusza wielkie kulinarne święto w sercu Rzeszowa – Karpaty na Widelcu. Wiemy jakie potrawy będą serwowały poszczególne restauracje, których stoiska staną na płycie Rynku.

Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal wśród rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. Przez dwa dni mieszkańcy i turyści będą mogli delektować się karpackimi smakołykami i dźwiękami. Ambasadorem i gościem honorowym festiwalu jest Robert Makłowicz.

Tegoroczna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 20 i 21 września 2025 r. na rzeszowskim Rynku.

W pierwszym dniu wydarzenia zaplanowano Karpacki Jarmark z regionalnymi specjałami i rękodziełem. Stoiska będą rozstawione w godz. 11:00 - 20:00 przy ulicach: Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja oraz plac Farny.

Jeszcze więcej atrakcji przewidziano w drugim dniu festiwalu. O godz. 11:30 impreza rozpocznie się barwnym korowodem kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów ZSG. Pochód wyruszy spod fontanny multimedialnej ulicami 3 Maja i Kościuszki w stronę Rynku.Na jego czele zagra energetyczna formacja Dirty Horns.

O godz. 12:00 na scenie rzeszowskiego Rynku odbędzie się uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Roberta Makłowicza oraz prezentacja menu restauracji biorących udział w wydarzeniu, które możecie zobaczyć poniżej:


Hotel Czarny Potok Krynica Zdrój Restauracja Jan Kiepura

• flaki wołowe z majerankiem
• podpłomyk z kremem z bryndzy, duszoną dziczyzną i czerwoną cebulą w occie

Restauracja Fuente

• gulasz z dziczyzny z pieczywem
• gołąbki z wędzonym serem, kaszą jaglaną i z sosem pomidorowym
• szarlotka
• ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
• chałka z twarożkiem i frużeliną owocową

Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

• sernik mango
• brownie buraczkowe/ Coulis malinowo-truskawkowe/ krem czekoladowy
• dekonstrukcja szarlotki
• piernikowe tiramisu
• panna cotta z musem brzoskwiniowym
• deser śliwkowy pod kruszonką
• deser chia z musem truskawkowym
• dekonstrukcja ciasta makowego z kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami

Fabryka Smaku

• ślepocha - postna zupa z kapusty kiszonej podawana z ziemniakami i suszonymi grzybami;
• kołacz weselny - ciasto drożdżowe z serem, makiem lub powidłami;
• Huculska Wereszczaka - gęsty sos mięsno-warzywny podawany z kaszą gryczaną

Lord Jack

• pierogi z bieszczadzką wołowiną z okrasą z cebuli
• proziak z bieszczadzką wołowiną i ogórkiem kiszonym
• krem borowikowy z grzankami

Kowalska Wędzarnia

• podkarpacka kwasówka na kowalskiej wędzonce z borowikami;
• kowalska kaszanka na chlebie rzeszowskim z konfiturą cebulową i piklami;
• mus z kwaśnej śmietany z dżemem dereniowym i kruszonką

Restauracja Gościniec

• tradycyjny żurek na zakwasie
• gołąbki z kaszy gryczanej z sosem grzybowym

Karczma Pod Strzechą

• żurek „Spod strzechy”
• fasolka po chłopsku
• flaki po rzeszowsku

The Garden Grille & Bar

• żurek Rzeszowski ze skwarkami, twarogiem i gotowanymi ziemniakami;
• proziaki z dziczyzną;
• proziaki z konfiturą z płatków róż;
• gołąbki z farszem z kaszanką i grzybami

Karczma Jawor PKL Solina

• soliński kocioł
• gulasz wieprzowy
• z regionalnymi dodatkami: proziaki, pieczone ziemniaki, wędzony twaróg, kwaśna śmietana z czosnkiem niedźwiedzim




Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Walentynki ze Smakiem

"Przez żołądek do serca" mawia powiedzenie. Romantyczna kolacja we dwoje, bal walentynkowy, pizza w kształcie serca? Zbliża się najbardziej romantyczny dzień w roku. Jeżeli jeszcze nie wiecie gdzie spędzić Walentynki, być może...

Aktualności

W Rzeszowie otwarto nową pączkarnię. Serwują również kawę i lody rzemieślnicze

W miniony weekend, przy ul. Matejki 6 swoją działalność rozpoczęła Wytwórnia Pączków.

Aktualności

W weekend otwarcie piwnego poziomu w Lord Jack. 32 gatunki piw regionalnych, 16 kranów

Lord Jack został powiększony o dwie duże sale, do których można wejść prosto z płyty Rynku.

Aktualności

Restauracja Liszt wprowadza langosze do stałej oferty

Od 13 marca w menu restauracji Liszt na stałe zagościły pyszne i chrupiące langosze w formie standardowej lub z dodatkami.

Reklama