Rzeszów - Wtorek, 07.10.2025
Reklama

Rusza jesienna edycja Restaurant Week. 18 rzeszowskich restauracji z popisowym menu

Dodano: 07.10.2025 r. / Redakcja

Zdjęcie ilustracyjne / fot. SI
Zdjęcie ilustracyjne / fot. SI

W Rzeszowie i wielu innych polskich miastach rozpoczyna się wielkie kulinarne święto. Jesienna odsłona festiwalu Restaurant Week potrwa do 19 listopada. 18 rzeszowskich restauracji przygotowało popisowe, 3-daniowe menu. Na liście znalazły się cztery debiuty.

Największe i najpopularniejsze wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce powraca w jesiennej edycji „From Foodies For Foodies”, będącej świętem smaku, poleceń i odkrywania nowych menu. RestaurantWeek to wydarzenie, które ukształtowało polską scenę Foodie – z ponad 2 milionami zarezerwowanych menu, tysiącami restauracji i stale rosnącą społecznością Foodies, chętnie dzielących się swoimi kulinarnymi odkryciami.

Tegoroczny RestaurantWeek staje się jeszcze bardziej społecznościowy i autentyczny. W jesiennej edycji głos należy do Foodies – tych, którzy odkrywają nowe restauracje, testują menu, wracają do ulubionych smaków i chętnie dzielą się rekomendacjami. To właśnie Foodies - swoimi wyboramii powrotami - współtworzą selekcję restauracji w tej edycji Festiwalu.

Popisowe menu w specjalnej cenie

Na Gości czekają trzydaniowe menu z prezentem, dostępne od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time). Z kartą Visa można dodatkowo otrzymać rabat nawet do 40 zł. RestaurantWeek to doskonała okazja, by spróbować popisowych menu przygotowanych przez topowych Chefów, odkrywać nowe restauracje i dzielić się kulinarnymi doświadczeniami z Bliskimi

Rezerwacje już trwają na https://restaurantweek.pl. Wybierz restaurację, datę, godzinę, menu i gotowe!

W Festiwalu weźmie udział 18 rzeszowskich restauracji, w tym 4 debiutujące: Tbiliso, Sushija, Indian Taste, Fuente oraz Niebieskie Migdały. Na stołach królować będą klasyki w nowoczesnym wydaniu oraz odważne kulinarne eksperymenty – od fuzji kuchni świata po zaskakujące słodko-wytrawne kompozycje. Obok dań, które dopiero mogą stać się nowymi ulubieńcami, znajdą się także te już polecane przez Foodies - to właśnie ich rekomendacje nadają ton tej edycji.

Lista i oferta restauracji biorących udział w jesiennej edycji Restaurant Week


Blue Diamond (Trzebownisko)

Menu A

Przystawka:

  • Krem z kiszonej kapusty podawany z krokiecikiem i suszoną kiszoną kapustą

Danie główne:

  • Schab z dzika podawany na puree z buraka czerwonego, borowikiem i paluchem ziemniaczanym

Deser:

  • Creme brulee z rokitnikiem

 
Menu B

Przystawka:

  • Krem z kiszonej kapusty podawany z krokiecikiem i suszoną kiszoną kapustą

Danie główne:

  • Ravioli z pomidorem suszonym, parmezanem i rukolą

Deser:

  • Creme brulee z rokitnikiem


Capella Restaurant & Lobby Lounge

Menu A

Przystawka:

  • Solianka na kiszonce - Kwaśno-ostra zupa na  kiszonkach z dodatkiem mięsa i warzyw

Danie główne:

  • Gęsie pipki podane na puree chrzanowym z glazurowaną marchewką

Deser:

  • Charoset na kruchym cieście

 

Menu B

Przystawka:

  • Cappuccino borowikowe

Danie główne:

  • Kreple z kaszą perłową podane z sosem piernikowym

Deser

  • Charoset na kruchym cieście

 

Delice

Menu A

Przystawka:

  • Kremowy serek w duecie z karmelizowanym boczkiem, wyrazistą, lekko pikantną salsą z papryki i ananasa, świeżą kolendrą, podany z tapenadą z czarnych oliwek i chrupiącymi Grissini

Danie główne:

  • Soczyste żeberko w brzoskwiniowo - pomidorowej glazurze z chrupiącymi ziemniakami patatkami, delikatnie duszoną czerwoną kapustą na ciepło, sosem chrzanowym z czarnym czosnkiem

Deser:

  • Czekoladowa miseczka na kruszonce z solonych kasztanów, wypełniona gruszkami nashi aromatyzowanymi białym vermutem i kardamonem, podana z aksamitnym kremem kakaowym i chrupiącym popcornem karmelowym

 

Menu B

Przystawka:

  • Kremowy serek z pieczonymi kasztanami, dynią i warzywami korzeniowymi w syropie z pędów sosny, przełamany lekko pikantną pastą harrisa, pokruszonymi orzeszkami nerkowca i chrupiącymi Grissini

Danie główne:

  • Błękitne tagliatelle naturalnie barwione kwiatami klitoriii ternateńskiej z krewetkami marynowanymi w złotym rumie, dynią i prażonym kalafiorem w kokosowej otoczce

Deser:

  • Puszyste pianki waniliowe w migdałowej skorupce z ganache z prażonego czarnego sezamu, świeżymi truskawkami, kwiatami jadalnymi i aromatyczną miętą

 

Fuente

Menu A

Przystawka:

  • Grzanka z palonym kozim serem, karmelizowaną cebulką i gruszką, skropiona oliwą szczypiorkową

Danie główne:

  • Pierś z kaczki z grilla, puree z dyni o delikatnej nucie pomarańczy, buraczane kimchi, żel z jeżyn oraz sosem balsamicznym

Deser:

  • Deser w kształcie jesiennej gruszki. Wypełniony compote gruszkowym z białym winem, musem cynamonowym na kremie bawarskim i musem gruszkowym

 

Menu B

Przystawka:

  • Aksamitny krem z dyni z delikatną nutą mleka kokosowego i karmelizowaną śliwką

Danie główne:

  • Risotto z leśnymi borowikami, delikatnym mascarpone i kroplą aromatycznej oliwy truflowej

Deser:

  • Deser w kształcie jesiennej gruszki. Wypełniony compote gruszkowym z białym winem, musem cynamonowym na kremie bawarskim i musem gruszkowym


Ikeda Sushi

Menu A

Przystawka:

  • Yaki Tori z kurczakiem

Delikatne kawałki kurczaka grillowane na japońskich szpikulcach, marynowane w aromatycznym tare i podane w formie przystawki inspirowanej tokijskimi izakayami.

Danie główne:

  • Futomak z tatarem z łososia

rolka futomak wypełniona kremowym tatarem z łososia, podkreślona nutą świeżych dodatków – harmonia tradycji i nowoczesnej sztuki sushi.

Deser:

  • Pudding z mango

Aksamitny, egzotyczny pudding na bazie dojrzałego mango, z subtelną słodyczą i lekkością, która idealnie dopełnia japońską ucztę.

 

Menu B

Przystawka:

  • Yaki Tori z tofu

Chrupiące kostki tofu w aromatycznej marynacie, grillowane i podane w stylu japońskich przekąsek, z nutą dymnego posmaku.

Danie główne:

  • Futomak z warzywami w tempurze

Złocista tempura z sezonowych warzyw owinięta w tradycyjny futomak – lekkość, chrupkość i bogactwo smaków w roślinnej odsłonie.

Deser:

  • Pudding z mango

Aksamitny, egzotyczny pudding na bazie dojrzałego mango, z subtelną słodyczą i lekkością, która idealnie dopełnia japońską ucztę.

 

Indian Taste

Menu A

Przystawka:

  • Chrupiący pierożek nadziewany aromatycznym farszem z ziemniaków, zielonym groszkiem i kawałkami kurczaka. Podawane z sosem jogurtowo-miętowym.

Danie główne:

  • Grillowane w tandoori mięso kurczaka ze specjalnymi indyjskimi przyprawami w lekko słodkim, kremowym sosie pomidorowo-orzechowym gotowanym z dodatkiem masła.

Butter Naan: Indyjski chlebek z białej mąki, maślany

Plain Rice: Gotowany ryż basmati

Deser:

  • Tradycyjne kulki serowo-mleczne w słodkim syropie z kardamonem x4

 

Menu B

Przystawka:

  • Chrupiący pierożek nadziewany aromatycznym farszem z ziemniaków zielonym groszkiem. Podawane z sosem jogurtowo miętowym

Danie główne:

  • Grillowane w tandoori ser paneer ze specjalnymi induskimi przyprawami w pomidorowym sosie ze śmietaną i dużą ilością indyjskich przypraw zawierających imbir, czosnek, kurkumę, czerwone chili, garam masalę, kolendrę i kmin

Butter Naan: Indyjski chlebek z białej mąki, maślany

Plain Rice: Gotowany ryż basmati

Deser:

  • Ryżowy pudding z pistacjami i szafranem

 

Karolina Park

Menu A

Przystawka:

  • Pieczywo własnego wypieku / kurki z boczkiem / natka pietruszki / kremowa gorgonzola

Danie główne:

  • Filet z kaczki / saccottini serowe / sos jeżynowy / purée z dyni z estragonem i pomarańczą / pieczone jabłko

Deser:

  • Crumble śliwkowe / cynamonowa kruszonka / kwaśna śmietana

 

Menu B

Przystawka:

  • Zupa szczawiowa / purée ziemniaczane / konfitowane żółtko / wędzona śmietana / oliwa koperkowa

Danie główne:

  • Ravioli z kurkami / palone masło / rokitnik / prażone orzechy ziemne

Deser:

  • Crumble śliwkowe / cynamonowa kruszonka / kwaśna śmietana

 

Kuk Nuk

Menu A

Przystawka:

  • Tatar wołowy / focaccia / biała cebula / ogórek marynowany / grzyby shimeji / żółtko / musztarda dijon / olej szczypiorkowy

Danie główne:

  • Polędwiczka wieprzowa sous-vide / purée ziemniaczano-truflowe / marynowana cebula / dziki brokuł / sos borowikowy

Deser:

  • Mus piernikowy / powidła śliwkowe / czekolada

 

Menu B

Przystawka:

  • Hummus z pastą harissa / glazurowane warzywa korzeniowe / granat / kolendra / topinambur

Danie główne:

  • Polędwica z dorsza / czarna soczewica / groszek zielony / pak choi / sos holenderski / olej koperkowy

Deser:

  • Mus piernikowy / powidła śliwkowe / czekolada


Kulisy

Menu A

Przystawka:

  • Borowiki zapiekane w śmietanie z ziołami i parmezanem, grzanka

Danie główne:

  • Pastrami podane na brioche, aioli z czarnego czosnku, ogórek marynowany

Deser:

  • Mini tarta pistacjowa

 

Menu B

Przystawka:

  • Ser halloumi marynowany podany z grilla z rukolą, vinegret miodowo-cytrynowy

Danie główne:

  • Makaron z pastą truflową

Deser:

  • Krem limonkowo-miętowy podany z mango na kruszonce

 

Lizbona

Menu A

  • KROKIET

pieczony kurczak / fasolka adzuki / halapeńo / wędzony pomidor

Danie główne:

  • PORCHETTA

boczek rolowany / gratena zimniaczano-serowa / warzywa brunoise / ciemne gravy

Deser:

  • KNEDEL

batat / śliwka / orzech laskowy / pistacja / biała i czarna czekolada / habry

 

Menu B

Przystawka:

  • PATATAS

ziemniak opiekany / aji verde / kapar

Danie główne:

  • TARTA

ciasto francuskie / borowik / podgrzybek / raclette / parmezan / por / estragon

Deser:

  • KNEDEL

batat / śliwka / orzech laskowy / pistacja / biała i czarna czekolada / habry

 

Niebieskie Migdały

Menu A

Przystawka:

  • Rzeszowski ziemniak z boczkiem

Danie główne:

  • Polędwiczka wieprzowa otulona pikantnym sosem chimichurri na grzybowym musie w otoczeniu smashowanego ziemniaka z czosnkiem i masłem oraz karmelizowanej marchewki.

Deser:

  • Królowa Pavlova z musem malinowym

 

Menu B

Przystawka:

  • Palony ziemniak z gzikiem na selekcji sałat z vinegretem.

Danie główne:

  • Łosoś pieczony na szpinakowej pierzynce, podany na kremowym risotto z cukinią i delikatnym puree z marchwi.

Deser:

  • Królowa Pavlova z musem malinowym

 

Okovita

Menu A

Przystawka:

  • Krem z suszonych podgrzybków

tarciuch ziemniaczany / prażone orzechy z solą / wiejski ser / oliwa tymiankowa

Danie główne:

  • Rolowany boczek

glazura z syropu sosnowego / pączek ziemniaczany nadziewany purée z dyni i pigwy / sos rumiany z jałowcem i trawą żubrową / smażona dynia

Deser:

  • Ciastko migdałowe

krem arachidowy / banan / rum / popcorn z bezy szwajcarskiej

 

Menu B

Przystawka:

  • Mus z wędzonego pstrąga

sałatka z kopru włoskiego i śliwki / marynowana biała rzepa / majonez chrzanowy / bagietka na zakwasie

Danie główne:

  • Pierogi

dynia / kasza pęczak / kapusta / mus z żółtej papryki / oliwa z werbeny / piana z palonego masła rakowego

Deser:

  • Ciastko migdałowe

krem arachidowy / banan / rum / popcorn z bezy szwajcarskiej.


 

Sushija

Menu A

Przystawka:

  • Tataki z łososia w aromatycznym sosie ponzu, podane z japońską rzodkiewką

Danie główne:

  • Kaczka po pekińsku z wyrazistym sosem słodko - pikantnym, świeżymi warzywami i naleśnikami ryżowymi

Deser:

  • Smażone lody w kokosowej tempurze z aksamitnym musem z marakui

 

Menu B

Przystawka:

  • Tatar z łososia na łódeczkach ryżowych z soczystym musem z mango

Danie główne:

  • Pieczone mule z kawiorem tobiko, kremowym serem i sosem chilli

Deser:

  • Japońskie dango z kremem miso caramel oraz karmelizowanymi orzechami

 

Tbiliso

Menu A

Przystawka:

  • Chinkali w trzech jesiennych wariantach: kaczka z nutą wiśni, łosoś z akcentem cytryny oraz warzywa korzenne ze świeżą miętą

Danie główne:

  • Jagnięcina sous vide na aksamitnym purée z dyni piżmowej, podawana z sosem winogronowym

Deser:

  • Kremowy sernik wypełniony galaretką z czerwonego wina z musem gruszkowym

 

Menu B

Przystawka:

  • Tatar z  bakłażana i pomidora z chrupiącym szotis puri oraz aromatycznym sosem adżyka

Danie główne:

  • Pieczony pstrąg podany na korzeniu kopru włoskiego w lekkim sosie z trawy cytrynowej

Deser:

  • Gruszka karmelizowana w winie z puszystą pianką kardamonową

 

The Garden w Hotelu Hilton Rzeszów

Menu A

Przystawka:

  • Szarpana dziczyzna, colesław z kapusty czerwonej z dodatkiem musztardy francuskiej i proziakiem

Danie główne:

  • Rolada z polędwiczką wieprzową sous- vide i mieloną wołowiną, puree ziemniaczane z czarnym czosnkiem,  sos kurkowo- tymiankowy z warzywami korzeniowymi i mizerią z kiszonego ogórka

Deser:

  • Semifredo gruszkowe w gorzkiej czekoladzie na biszkopcie lawendowym, mus gruszkowy, galaretka z czarnego bzu i limonki, owoce sezonowe

 

Menu B

Przystawka

  • Sałatka z pstrągiem, panierowanym wędzonym twarogiem , ciecierzycą i mandarynką, mus z pieczonej dyni, grzanka pszenna, vinegret limonkowo- pietruszkowy

Danie główne:

  • Lasagne ze szpinakiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i parmezanem, grillowane krewetki w sosie ananasowo- śmietanowym

Deser:

  • Semifredo gruszkowe w gorzkiej czekoladzie na biszkopcie lawendowym, mus gruszkowy, galaretka z czarnego bzu i limonki, owoce sezonowe

 

Umami

Menu A

Przystawka:

  • KOREAŃSKI TATAR WOŁOWY Z PANKO

wołowina / olej sezamowy / shichimi / por / sos ponzu / panko / oliwa kolendrowo - limonkowa / kiszonki / pieczywo

Danie główne:

  • RAMEN Z KACZKĄ

długogotowany bulion z kaczki / świeży makaron ramen / filet z kaczki / grzyby shitake / tykwa / palona pomarańcza / żurawina / kolendra / cynamon

Deser:

  • PIECZONE JABŁKO

pieczone jabłko / frużelina wiśniowa / lody bakaliowe / cynamon / skórka yuzu

 

Menu B

Przystawka:

  • SUSHI ZE SZPARAGAMI I MANGO

uramak 4szt. ze szparagami w tempurze / mango / serek philadelphia / tykwa / ogórek / liofilizowane maliny / pistacje

Danie główne:

  • ŁOSOŚ TERIYAKI

stek z łososia w glazurze teriyaki / puree tom yum / puree z zielonego groszku / imbirowa marchewka

Deser:

  • PIECZONE JABŁKO

pieczone jabłko / frużelina wiśniowa / lody bakaliowe / cynamon / skórka yuzu

 

Wina Dajcie

Menu A

Przystawka:

  • Arancini z serem bursztyn podane z sosem z żółtych pomidorów, musem z czerwonej papryki i czipsem z prosciutto crudo

Danie główne:

  • Wolno pieczony policzek wieprzowy podany z puree ziemniaczanym z grana padano, piklowanym kalafiorem, świeżym ogórkiem, musem z pietruszki, jabłka i trawy cytrynowej, żelem z kiszonego ogórka i pudrem z koperku

Deser:

  • Cannolo z kremem z ricotty, pistacjami i musem z malin

 

Menu B

Przystawka:

  • Carpaccio z kalarepy podane z boczniakami i pieczarkami brunatnymi, kremem truflowym, musem z dyni i ziemią z oliwek

Danie główne:

  • Stek z brokułu podany z risotto z gorgonzolą, pistacjami i musem z rabarbaru i buraka

Deser:

  • Cannolo z kremem z ricotty, pistacjami i musem z malin


Zielony Kompleks Dwór Ostoya

Menu A

Przystawka:

  • Carpaccio wołowe

(polędwica wołowa w musztardzie francuskiej i trybuli / piklowana czerwona cebula w sosie Worcestershire  / kapary / parmezan / rucola)

Danie główne:

  • Gicz jagnięca / puree z marchewki i marakui / confitowana marchewka / sos

Deser:

  • Monoporcja z białą czekoladą

 

Menu B

Przystawka:

  • Tatar z pieczonych buraków z musem z koziego sera / orzechy pekan w syropie klonowym / biszkopt szpinakowy / pianka owocowa

Danie główne:

  • Łosoś z grilla na puree cytrynowym z sosem typu bisque / krewetki / pomidorki koktajlowe

Deser:

  • Monoporcja z białą czekoladą

 

O RestaurantWeek:

Już od ponad 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time).

Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki debiutów, niezliczone chwile radości przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i daj się prowadzić przez kulinarne odkrycia – to właśnie rekomendacje #FromFoodiesForFoodies, wskazują najlepsze restauracje, które warto odwiedzić i smaki, których nie można przegapić!


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Spotkanie podróżnicze w indyjskiej restauracji Hindi

Ciekawe opowieści i masa atrakcji w orientalnym klimacie.

Aktualności

Słodkie nowości w restauracji hotelu Ambasadorskiego

Restauracja wprowadziła kilka nowych pozycji do oferty deserowo - lodowej.

Aktualności

Wiosenne nowości w Gino’s Pasta & Pizza

Od początku kwietnia goście włoskiej restauracji Gino’s mają okazję zapoznać się z daniami nowego menu lokalu.

Aktualności

Tydzień z Browarem Perła

Stara Drukarnia proponuje kolejny Tydzień poświęcony Jednemu z wielu Polskich Browarów. Tym razem postaramy się zgromadzić pełną ofertę piwną Browaru Perła. Zebranie pięciu piw oznacza otrzymanie jednego gratis.

Aktualności

Destynacja Restauracja! Trwają rezerwacje na 12. edycję Restaurant Week

17 października rozpocznie się kolejna edycja festiwalu najlepszych restauracji.

Aktualności

Gofry i mrożona czekolada w Green House Coffee

Mieszcząca się w Millenium Hall kawiarnia Green House Coffee zaprasza na gofry oraz mrożoną czekoladę.

Aktualności

Nowość w menu Cafe Bazylia

W Bazyliowym Menu zagościło nowe danie: Karczek Tzatziki.

Aktualności

Matryoshka - zestawy dnia 14.04 - 19.04.2014

Restauracja Matryoshka proponuje w tygodniu zestawy dnia w cenie 14 zł. Oto jak przedstawia sie menu na bieżący tydzień 14.04 - 19.04.2014 r.

Reklama