W Rzeszowie i wielu innych polskich miastach rozpoczyna się wielkie kulinarne święto. Jesienna odsłona festiwalu Restaurant Week potrwa do 19 listopada. 18 rzeszowskich restauracji przygotowało popisowe, 3-daniowe menu. Na liście znalazły się cztery debiuty.
Największe i najpopularniejsze wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce powraca w jesiennej edycji „From Foodies For Foodies”, będącej świętem smaku, poleceń i odkrywania nowych menu. RestaurantWeek to wydarzenie, które ukształtowało polską scenę Foodie – z ponad 2 milionami zarezerwowanych menu, tysiącami restauracji i stale rosnącą społecznością Foodies, chętnie dzielących się swoimi kulinarnymi odkryciami.
Tegoroczny RestaurantWeek staje się jeszcze bardziej społecznościowy i autentyczny. W jesiennej edycji głos należy do Foodies – tych, którzy odkrywają nowe restauracje, testują menu, wracają do ulubionych smaków i chętnie dzielą się rekomendacjami. To właśnie Foodies - swoimi wyboramii powrotami - współtworzą selekcję restauracji w tej edycji Festiwalu.
Popisowe menu w specjalnej cenie
Na Gości czekają trzydaniowe menu z prezentem, dostępne od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time). Z kartą Visa można dodatkowo otrzymać rabat nawet do 40 zł. RestaurantWeek to doskonała okazja, by spróbować popisowych menu przygotowanych przez topowych Chefów, odkrywać nowe restauracje i dzielić się kulinarnymi doświadczeniami z Bliskimi
Rezerwacje już trwają na https://restaurantweek.pl. Wybierz restaurację, datę, godzinę, menu i gotowe!
W Festiwalu weźmie udział 18 rzeszowskich restauracji, w tym 4 debiutujące: Tbiliso, Sushija, Indian Taste, Fuente oraz Niebieskie Migdały. Na stołach królować będą klasyki w nowoczesnym wydaniu oraz odważne kulinarne eksperymenty – od fuzji kuchni świata po zaskakujące słodko-wytrawne kompozycje. Obok dań, które dopiero mogą stać się nowymi ulubieńcami, znajdą się także te już polecane przez Foodies - to właśnie ich rekomendacje nadają ton tej edycji.
Lista i oferta restauracji biorących udział w jesiennej edycji Restaurant Week
Blue Diamond (Trzebownisko)
Menu A
Przystawka:
- Krem z kiszonej kapusty podawany z krokiecikiem i suszoną kiszoną kapustą
Danie główne:
- Schab z dzika podawany na puree z buraka czerwonego, borowikiem i paluchem ziemniaczanym
Deser:
- Creme brulee z rokitnikiem
Menu B
Przystawka:
- Krem z kiszonej kapusty podawany z krokiecikiem i suszoną kiszoną kapustą
Danie główne:
- Ravioli z pomidorem suszonym, parmezanem i rukolą
Deser:
- Creme brulee z rokitnikiem
Capella Restaurant & Lobby Lounge
Menu A
Przystawka:
- Solianka na kiszonce - Kwaśno-ostra zupa na kiszonkach z dodatkiem mięsa i warzyw
Danie główne:
- Gęsie pipki podane na puree chrzanowym z glazurowaną marchewką
Deser:
- Charoset na kruchym cieście
Menu B
Przystawka:
- Cappuccino borowikowe
Danie główne:
- Kreple z kaszą perłową podane z sosem piernikowym
Deser
- Charoset na kruchym cieście
Delice
Menu A
Przystawka:
- Kremowy serek w duecie z karmelizowanym boczkiem, wyrazistą, lekko pikantną salsą z papryki i ananasa, świeżą kolendrą, podany z tapenadą z czarnych oliwek i chrupiącymi Grissini
Danie główne:
- Soczyste żeberko w brzoskwiniowo - pomidorowej glazurze z chrupiącymi ziemniakami patatkami, delikatnie duszoną czerwoną kapustą na ciepło, sosem chrzanowym z czarnym czosnkiem
Deser:
- Czekoladowa miseczka na kruszonce z solonych kasztanów, wypełniona gruszkami nashi aromatyzowanymi białym vermutem i kardamonem, podana z aksamitnym kremem kakaowym i chrupiącym popcornem karmelowym
Menu B
Przystawka:
- Kremowy serek z pieczonymi kasztanami, dynią i warzywami korzeniowymi w syropie z pędów sosny, przełamany lekko pikantną pastą harrisa, pokruszonymi orzeszkami nerkowca i chrupiącymi Grissini
Danie główne:
- Błękitne tagliatelle naturalnie barwione kwiatami klitoriii ternateńskiej z krewetkami marynowanymi w złotym rumie, dynią i prażonym kalafiorem w kokosowej otoczce
Deser:
- Puszyste pianki waniliowe w migdałowej skorupce z ganache z prażonego czarnego sezamu, świeżymi truskawkami, kwiatami jadalnymi i aromatyczną miętą
Fuente
Menu A
Przystawka:
- Grzanka z palonym kozim serem, karmelizowaną cebulką i gruszką, skropiona oliwą szczypiorkową
Danie główne:
- Pierś z kaczki z grilla, puree z dyni o delikatnej nucie pomarańczy, buraczane kimchi, żel z jeżyn oraz sosem balsamicznym
Deser:
- Deser w kształcie jesiennej gruszki. Wypełniony compote gruszkowym z białym winem, musem cynamonowym na kremie bawarskim i musem gruszkowym
Menu B
Przystawka:
- Aksamitny krem z dyni z delikatną nutą mleka kokosowego i karmelizowaną śliwką
Danie główne:
- Risotto z leśnymi borowikami, delikatnym mascarpone i kroplą aromatycznej oliwy truflowej
Deser:
- Deser w kształcie jesiennej gruszki. Wypełniony compote gruszkowym z białym winem, musem cynamonowym na kremie bawarskim i musem gruszkowym
Ikeda Sushi
Menu A
Przystawka:
- Yaki Tori z kurczakiem
Delikatne kawałki kurczaka grillowane na japońskich szpikulcach, marynowane w aromatycznym tare i podane w formie przystawki inspirowanej tokijskimi izakayami.
Danie główne:
- Futomak z tatarem z łososia
rolka futomak wypełniona kremowym tatarem z łososia, podkreślona nutą świeżych dodatków – harmonia tradycji i nowoczesnej sztuki sushi.
Deser:
- Pudding z mango
Aksamitny, egzotyczny pudding na bazie dojrzałego mango, z subtelną słodyczą i lekkością, która idealnie dopełnia japońską ucztę.
Menu B
Przystawka:
- Yaki Tori z tofu
Chrupiące kostki tofu w aromatycznej marynacie, grillowane i podane w stylu japońskich przekąsek, z nutą dymnego posmaku.
Danie główne:
- Futomak z warzywami w tempurze
Złocista tempura z sezonowych warzyw owinięta w tradycyjny futomak – lekkość, chrupkość i bogactwo smaków w roślinnej odsłonie.
Deser:
- Pudding z mango
Aksamitny, egzotyczny pudding na bazie dojrzałego mango, z subtelną słodyczą i lekkością, która idealnie dopełnia japońską ucztę.
Indian Taste
Menu A
Przystawka:
- Chrupiący pierożek nadziewany aromatycznym farszem z ziemniaków, zielonym groszkiem i kawałkami kurczaka. Podawane z sosem jogurtowo-miętowym.
Danie główne:
- Grillowane w tandoori mięso kurczaka ze specjalnymi indyjskimi przyprawami w lekko słodkim, kremowym sosie pomidorowo-orzechowym gotowanym z dodatkiem masła.
Butter Naan: Indyjski chlebek z białej mąki, maślany
Plain Rice: Gotowany ryż basmati
Deser:
- Tradycyjne kulki serowo-mleczne w słodkim syropie z kardamonem x4
Menu B
Przystawka:
- Chrupiący pierożek nadziewany aromatycznym farszem z ziemniaków zielonym groszkiem. Podawane z sosem jogurtowo miętowym
Danie główne:
- Grillowane w tandoori ser paneer ze specjalnymi induskimi przyprawami w pomidorowym sosie ze śmietaną i dużą ilością indyjskich przypraw zawierających imbir, czosnek, kurkumę, czerwone chili, garam masalę, kolendrę i kmin
Butter Naan: Indyjski chlebek z białej mąki, maślany
Plain Rice: Gotowany ryż basmati
Deser:
- Ryżowy pudding z pistacjami i szafranem
Karolina Park
Menu A
Przystawka:
- Pieczywo własnego wypieku / kurki z boczkiem / natka pietruszki / kremowa gorgonzola
Danie główne:
- Filet z kaczki / saccottini serowe / sos jeżynowy / purée z dyni z estragonem i pomarańczą / pieczone jabłko
Deser:
- Crumble śliwkowe / cynamonowa kruszonka / kwaśna śmietana
Menu B
Przystawka:
- Zupa szczawiowa / purée ziemniaczane / konfitowane żółtko / wędzona śmietana / oliwa koperkowa
Danie główne:
- Ravioli z kurkami / palone masło / rokitnik / prażone orzechy ziemne
Deser:
- Crumble śliwkowe / cynamonowa kruszonka / kwaśna śmietana
Kuk Nuk
Menu A
Przystawka:
- Tatar wołowy / focaccia / biała cebula / ogórek marynowany / grzyby shimeji / żółtko / musztarda dijon / olej szczypiorkowy
Danie główne:
- Polędwiczka wieprzowa sous-vide / purée ziemniaczano-truflowe / marynowana cebula / dziki brokuł / sos borowikowy
Deser:
- Mus piernikowy / powidła śliwkowe / czekolada
Menu B
Przystawka:
- Hummus z pastą harissa / glazurowane warzywa korzeniowe / granat / kolendra / topinambur
Danie główne:
- Polędwica z dorsza / czarna soczewica / groszek zielony / pak choi / sos holenderski / olej koperkowy
Deser:
- Mus piernikowy / powidła śliwkowe / czekolada
Kulisy
Menu A
Przystawka:
- Borowiki zapiekane w śmietanie z ziołami i parmezanem, grzanka
Danie główne:
- Pastrami podane na brioche, aioli z czarnego czosnku, ogórek marynowany
Deser:
- Mini tarta pistacjowa
Menu B
Przystawka:
- Ser halloumi marynowany podany z grilla z rukolą, vinegret miodowo-cytrynowy
Danie główne:
- Makaron z pastą truflową
Deser:
- Krem limonkowo-miętowy podany z mango na kruszonce
Lizbona
Menu A
- KROKIET
pieczony kurczak / fasolka adzuki / halapeńo / wędzony pomidor
Danie główne:
- PORCHETTA
boczek rolowany / gratena zimniaczano-serowa / warzywa brunoise / ciemne gravy
Deser:
- KNEDEL
batat / śliwka / orzech laskowy / pistacja / biała i czarna czekolada / habry
Menu B
Przystawka:
- PATATAS
ziemniak opiekany / aji verde / kapar
Danie główne:
- TARTA
ciasto francuskie / borowik / podgrzybek / raclette / parmezan / por / estragon
Deser:
- KNEDEL
batat / śliwka / orzech laskowy / pistacja / biała i czarna czekolada / habry
Niebieskie Migdały
Menu A
Przystawka:
- Rzeszowski ziemniak z boczkiem
Danie główne:
- Polędwiczka wieprzowa otulona pikantnym sosem chimichurri na grzybowym musie w otoczeniu smashowanego ziemniaka z czosnkiem i masłem oraz karmelizowanej marchewki.
Deser:
- Królowa Pavlova z musem malinowym
Menu B
Przystawka:
- Palony ziemniak z gzikiem na selekcji sałat z vinegretem.
Danie główne:
- Łosoś pieczony na szpinakowej pierzynce, podany na kremowym risotto z cukinią i delikatnym puree z marchwi.
Deser:
- Królowa Pavlova z musem malinowym
Okovita
Menu A
Przystawka:
- Krem z suszonych podgrzybków
tarciuch ziemniaczany / prażone orzechy z solą / wiejski ser / oliwa tymiankowa
Danie główne:
- Rolowany boczek
glazura z syropu sosnowego / pączek ziemniaczany nadziewany purée z dyni i pigwy / sos rumiany z jałowcem i trawą żubrową / smażona dynia
Deser:
- Ciastko migdałowe
krem arachidowy / banan / rum / popcorn z bezy szwajcarskiej
Menu B
Przystawka:
- Mus z wędzonego pstrąga
sałatka z kopru włoskiego i śliwki / marynowana biała rzepa / majonez chrzanowy / bagietka na zakwasie
Danie główne:
- Pierogi
dynia / kasza pęczak / kapusta / mus z żółtej papryki / oliwa z werbeny / piana z palonego masła rakowego
Deser:
- Ciastko migdałowe
krem arachidowy / banan / rum / popcorn z bezy szwajcarskiej.
Sushija
Menu A
Przystawka:
- Tataki z łososia w aromatycznym sosie ponzu, podane z japońską rzodkiewką
Danie główne:
- Kaczka po pekińsku z wyrazistym sosem słodko - pikantnym, świeżymi warzywami i naleśnikami ryżowymi
Deser:
- Smażone lody w kokosowej tempurze z aksamitnym musem z marakui
Menu B
Przystawka:
- Tatar z łososia na łódeczkach ryżowych z soczystym musem z mango
Danie główne:
- Pieczone mule z kawiorem tobiko, kremowym serem i sosem chilli
Deser:
- Japońskie dango z kremem miso caramel oraz karmelizowanymi orzechami
Tbiliso
Menu A
Przystawka:
- Chinkali w trzech jesiennych wariantach: kaczka z nutą wiśni, łosoś z akcentem cytryny oraz warzywa korzenne ze świeżą miętą
Danie główne:
- Jagnięcina sous vide na aksamitnym purée z dyni piżmowej, podawana z sosem winogronowym
Deser:
- Kremowy sernik wypełniony galaretką z czerwonego wina z musem gruszkowym
Menu B
Przystawka:
- Tatar z bakłażana i pomidora z chrupiącym szotis puri oraz aromatycznym sosem adżyka
Danie główne:
- Pieczony pstrąg podany na korzeniu kopru włoskiego w lekkim sosie z trawy cytrynowej
Deser:
- Gruszka karmelizowana w winie z puszystą pianką kardamonową
The Garden w Hotelu Hilton Rzeszów
Menu A
Przystawka:
- Szarpana dziczyzna, colesław z kapusty czerwonej z dodatkiem musztardy francuskiej i proziakiem
Danie główne:
- Rolada z polędwiczką wieprzową sous- vide i mieloną wołowiną, puree ziemniaczane z czarnym czosnkiem, sos kurkowo- tymiankowy z warzywami korzeniowymi i mizerią z kiszonego ogórka
Deser:
- Semifredo gruszkowe w gorzkiej czekoladzie na biszkopcie lawendowym, mus gruszkowy, galaretka z czarnego bzu i limonki, owoce sezonowe
Menu B
Przystawka
- Sałatka z pstrągiem, panierowanym wędzonym twarogiem , ciecierzycą i mandarynką, mus z pieczonej dyni, grzanka pszenna, vinegret limonkowo- pietruszkowy
Danie główne:
- Lasagne ze szpinakiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i parmezanem, grillowane krewetki w sosie ananasowo- śmietanowym
Deser:
- Semifredo gruszkowe w gorzkiej czekoladzie na biszkopcie lawendowym, mus gruszkowy, galaretka z czarnego bzu i limonki, owoce sezonowe
Umami
Menu A
Przystawka:
- KOREAŃSKI TATAR WOŁOWY Z PANKO
wołowina / olej sezamowy / shichimi / por / sos ponzu / panko / oliwa kolendrowo - limonkowa / kiszonki / pieczywo
Danie główne:
- RAMEN Z KACZKĄ
długogotowany bulion z kaczki / świeży makaron ramen / filet z kaczki / grzyby shitake / tykwa / palona pomarańcza / żurawina / kolendra / cynamon
Deser:
- PIECZONE JABŁKO
pieczone jabłko / frużelina wiśniowa / lody bakaliowe / cynamon / skórka yuzu
Menu B
Przystawka:
- SUSHI ZE SZPARAGAMI I MANGO
uramak 4szt. ze szparagami w tempurze / mango / serek philadelphia / tykwa / ogórek / liofilizowane maliny / pistacje
Danie główne:
- ŁOSOŚ TERIYAKI
stek z łososia w glazurze teriyaki / puree tom yum / puree z zielonego groszku / imbirowa marchewka
Deser:
- PIECZONE JABŁKO
pieczone jabłko / frużelina wiśniowa / lody bakaliowe / cynamon / skórka yuzu
Wina Dajcie
Menu A
Przystawka:
- Arancini z serem bursztyn podane z sosem z żółtych pomidorów, musem z czerwonej papryki i czipsem z prosciutto crudo
Danie główne:
- Wolno pieczony policzek wieprzowy podany z puree ziemniaczanym z grana padano, piklowanym kalafiorem, świeżym ogórkiem, musem z pietruszki, jabłka i trawy cytrynowej, żelem z kiszonego ogórka i pudrem z koperku
Deser:
- Cannolo z kremem z ricotty, pistacjami i musem z malin
Menu B
Przystawka:
- Carpaccio z kalarepy podane z boczniakami i pieczarkami brunatnymi, kremem truflowym, musem z dyni i ziemią z oliwek
Danie główne:
- Stek z brokułu podany z risotto z gorgonzolą, pistacjami i musem z rabarbaru i buraka
Deser:
- Cannolo z kremem z ricotty, pistacjami i musem z malin
Zielony Kompleks Dwór Ostoya
Menu A
Przystawka:
- Carpaccio wołowe
(polędwica wołowa w musztardzie francuskiej i trybuli / piklowana czerwona cebula w sosie Worcestershire / kapary / parmezan / rucola)
Danie główne:
- Gicz jagnięca / puree z marchewki i marakui / confitowana marchewka / sos
Deser:
- Monoporcja z białą czekoladą
Menu B
Przystawka:
- Tatar z pieczonych buraków z musem z koziego sera / orzechy pekan w syropie klonowym / biszkopt szpinakowy / pianka owocowa
Danie główne:
- Łosoś z grilla na puree cytrynowym z sosem typu bisque / krewetki / pomidorki koktajlowe
Deser:
- Monoporcja z białą czekoladą
O RestaurantWeek:
Już od ponad 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time).
Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki debiutów, niezliczone chwile radości przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i daj się prowadzić przez kulinarne odkrycia – to właśnie rekomendacje #FromFoodiesForFoodies, wskazują najlepsze restauracje, które warto odwiedzić i smaki, których nie można przegapić!
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz