Rzeszów - Wtorek, 07.10.2025
Reklama

Rusza jesienna edycja Restaurant Week. 18 rzeszowskich restauracji z popisowym menu

Dodano: 07.10.2025 r. / Redakcja

Zdjęcie ilustracyjne / fot. SI
Zdjęcie ilustracyjne / fot. SI

W Rzeszowie i wielu innych polskich miastach rozpoczyna się wielkie kulinarne święto. Jesienna odsłona festiwalu Restaurant Week potrwa do 19 listopada. 18 rzeszowskich restauracji przygotowało popisowe, 3-daniowe menu. Na liście znalazły się cztery debiuty.

Największe i najpopularniejsze wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce powraca w jesiennej edycji „From Foodies For Foodies”, będącej świętem smaku, poleceń i odkrywania nowych menu. RestaurantWeek to wydarzenie, które ukształtowało polską scenę Foodie – z ponad 2 milionami zarezerwowanych menu, tysiącami restauracji i stale rosnącą społecznością Foodies, chętnie dzielących się swoimi kulinarnymi odkryciami.

Tegoroczny RestaurantWeek staje się jeszcze bardziej społecznościowy i autentyczny. W jesiennej edycji głos należy do Foodies – tych, którzy odkrywają nowe restauracje, testują menu, wracają do ulubionych smaków i chętnie dzielą się rekomendacjami. To właśnie Foodies - swoimi wyboramii powrotami - współtworzą selekcję restauracji w tej edycji Festiwalu.

Popisowe menu w specjalnej cenie

Na Gości czekają trzydaniowe menu z prezentem, dostępne od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time). Z kartą Visa można dodatkowo otrzymać rabat nawet do 40 zł. RestaurantWeek to doskonała okazja, by spróbować popisowych menu przygotowanych przez topowych Chefów, odkrywać nowe restauracje i dzielić się kulinarnymi doświadczeniami z Bliskimi

Rezerwacje już trwają na https://restaurantweek.pl. Wybierz restaurację, datę, godzinę, menu i gotowe!

W Festiwalu weźmie udział 18 rzeszowskich restauracji, w tym 4 debiutujące: Tbiliso, Sushija, Indian Taste, Fuente oraz Niebieskie Migdały. Na stołach królować będą klasyki w nowoczesnym wydaniu oraz odważne kulinarne eksperymenty – od fuzji kuchni świata po zaskakujące słodko-wytrawne kompozycje. Obok dań, które dopiero mogą stać się nowymi ulubieńcami, znajdą się także te już polecane przez Foodies - to właśnie ich rekomendacje nadają ton tej edycji.

Lista i oferta restauracji biorących udział w jesiennej edycji Restaurant Week


Blue Diamond (Trzebownisko)

Menu A

Przystawka:

  • Krem z kiszonej kapusty podawany z krokiecikiem i suszoną kiszoną kapustą

Danie główne:

  • Schab z dzika podawany na puree z buraka czerwonego, borowikiem i paluchem ziemniaczanym

Deser:

  • Creme brulee z rokitnikiem

 
Menu B

Przystawka:

  • Krem z kiszonej kapusty podawany z krokiecikiem i suszoną kiszoną kapustą

Danie główne:

  • Ravioli z pomidorem suszonym, parmezanem i rukolą

Deser:

  • Creme brulee z rokitnikiem


Capella Restaurant & Lobby Lounge

Menu A

Przystawka:

  • Solianka na kiszonce - Kwaśno-ostra zupa na  kiszonkach z dodatkiem mięsa i warzyw

Danie główne:

  • Gęsie pipki podane na puree chrzanowym z glazurowaną marchewką

Deser:

  • Charoset na kruchym cieście

 

Menu B

Przystawka:

  • Cappuccino borowikowe

Danie główne:

  • Kreple z kaszą perłową podane z sosem piernikowym

Deser

  • Charoset na kruchym cieście

 

Delice

Menu A

Przystawka:

  • Kremowy serek w duecie z karmelizowanym boczkiem, wyrazistą, lekko pikantną salsą z papryki i ananasa, świeżą kolendrą, podany z tapenadą z czarnych oliwek i chrupiącymi Grissini

Danie główne:

  • Soczyste żeberko w brzoskwiniowo - pomidorowej glazurze z chrupiącymi ziemniakami patatkami, delikatnie duszoną czerwoną kapustą na ciepło, sosem chrzanowym z czarnym czosnkiem

Deser:

  • Czekoladowa miseczka na kruszonce z solonych kasztanów, wypełniona gruszkami nashi aromatyzowanymi białym vermutem i kardamonem, podana z aksamitnym kremem kakaowym i chrupiącym popcornem karmelowym

 

Menu B

Przystawka:

  • Kremowy serek z pieczonymi kasztanami, dynią i warzywami korzeniowymi w syropie z pędów sosny, przełamany lekko pikantną pastą harrisa, pokruszonymi orzeszkami nerkowca i chrupiącymi Grissini

Danie główne:

  • Błękitne tagliatelle naturalnie barwione kwiatami klitoriii ternateńskiej z krewetkami marynowanymi w złotym rumie, dynią i prażonym kalafiorem w kokosowej otoczce

Deser:

  • Puszyste pianki waniliowe w migdałowej skorupce z ganache z prażonego czarnego sezamu, świeżymi truskawkami, kwiatami jadalnymi i aromatyczną miętą

 

Fuente

Menu A

Przystawka:

  • Grzanka z palonym kozim serem, karmelizowaną cebulką i gruszką, skropiona oliwą szczypiorkową

Danie główne:

  • Pierś z kaczki z grilla, puree z dyni o delikatnej nucie pomarańczy, buraczane kimchi, żel z jeżyn oraz sosem balsamicznym

Deser:

  • Deser w kształcie jesiennej gruszki. Wypełniony compote gruszkowym z białym winem, musem cynamonowym na kremie bawarskim i musem gruszkowym

 

Menu B

Przystawka:

  • Aksamitny krem z dyni z delikatną nutą mleka kokosowego i karmelizowaną śliwką

Danie główne:

  • Risotto z leśnymi borowikami, delikatnym mascarpone i kroplą aromatycznej oliwy truflowej

Deser:

  • Deser w kształcie jesiennej gruszki. Wypełniony compote gruszkowym z białym winem, musem cynamonowym na kremie bawarskim i musem gruszkowym


Ikeda Sushi

Menu A

Przystawka:

  • Yaki Tori z kurczakiem

Delikatne kawałki kurczaka grillowane na japońskich szpikulcach, marynowane w aromatycznym tare i podane w formie przystawki inspirowanej tokijskimi izakayami.

Danie główne:

  • Futomak z tatarem z łososia

rolka futomak wypełniona kremowym tatarem z łososia, podkreślona nutą świeżych dodatków – harmonia tradycji i nowoczesnej sztuki sushi.

Deser:

  • Pudding z mango

Aksamitny, egzotyczny pudding na bazie dojrzałego mango, z subtelną słodyczą i lekkością, która idealnie dopełnia japońską ucztę.

 

Menu B

Przystawka:

  • Yaki Tori z tofu

Chrupiące kostki tofu w aromatycznej marynacie, grillowane i podane w stylu japońskich przekąsek, z nutą dymnego posmaku.

Danie główne:

  • Futomak z warzywami w tempurze

Złocista tempura z sezonowych warzyw owinięta w tradycyjny futomak – lekkość, chrupkość i bogactwo smaków w roślinnej odsłonie.

Deser:

  • Pudding z mango

Aksamitny, egzotyczny pudding na bazie dojrzałego mango, z subtelną słodyczą i lekkością, która idealnie dopełnia japońską ucztę.

 

Indian Taste

Menu A

Przystawka:

  • Chrupiący pierożek nadziewany aromatycznym farszem z ziemniaków, zielonym groszkiem i kawałkami kurczaka. Podawane z sosem jogurtowo-miętowym.

Danie główne:

  • Grillowane w tandoori mięso kurczaka ze specjalnymi indyjskimi przyprawami w lekko słodkim, kremowym sosie pomidorowo-orzechowym gotowanym z dodatkiem masła.

Butter Naan: Indyjski chlebek z białej mąki, maślany

Plain Rice: Gotowany ryż basmati

Deser:

  • Tradycyjne kulki serowo-mleczne w słodkim syropie z kardamonem x4

 

Menu B

Przystawka:

  • Chrupiący pierożek nadziewany aromatycznym farszem z ziemniaków zielonym groszkiem. Podawane z sosem jogurtowo miętowym

Danie główne:

  • Grillowane w tandoori ser paneer ze specjalnymi induskimi przyprawami w pomidorowym sosie ze śmietaną i dużą ilością indyjskich przypraw zawierających imbir, czosnek, kurkumę, czerwone chili, garam masalę, kolendrę i kmin

Butter Naan: Indyjski chlebek z białej mąki, maślany

Plain Rice: Gotowany ryż basmati

Deser:

  • Ryżowy pudding z pistacjami i szafranem

 

Karolina Park

Menu A

Przystawka:

  • Pieczywo własnego wypieku / kurki z boczkiem / natka pietruszki / kremowa gorgonzola

Danie główne:

  • Filet z kaczki / saccottini serowe / sos jeżynowy / purée z dyni z estragonem i pomarańczą / pieczone jabłko

Deser:

  • Crumble śliwkowe / cynamonowa kruszonka / kwaśna śmietana

 

Menu B

Przystawka:

  • Zupa szczawiowa / purée ziemniaczane / konfitowane żółtko / wędzona śmietana / oliwa koperkowa

Danie główne:

  • Ravioli z kurkami / palone masło / rokitnik / prażone orzechy ziemne

Deser:

  • Crumble śliwkowe / cynamonowa kruszonka / kwaśna śmietana

 

Kuk Nuk

Menu A

Przystawka:

  • Tatar wołowy / focaccia / biała cebula / ogórek marynowany / grzyby shimeji / żółtko / musztarda dijon / olej szczypiorkowy

Danie główne:

  • Polędwiczka wieprzowa sous-vide / purée ziemniaczano-truflowe / marynowana cebula / dziki brokuł / sos borowikowy

Deser:

  • Mus piernikowy / powidła śliwkowe / czekolada

 

Menu B

Przystawka:

  • Hummus z pastą harissa / glazurowane warzywa korzeniowe / granat / kolendra / topinambur

Danie główne:

  • Polędwica z dorsza / czarna soczewica / groszek zielony / pak choi / sos holenderski / olej koperkowy

Deser:

  • Mus piernikowy / powidła śliwkowe / czekolada


Kulisy

Menu A

Przystawka:

  • Borowiki zapiekane w śmietanie z ziołami i parmezanem, grzanka

Danie główne:

  • Pastrami podane na brioche, aioli z czarnego czosnku, ogórek marynowany

Deser:

  • Mini tarta pistacjowa

 

Menu B

Przystawka:

  • Ser halloumi marynowany podany z grilla z rukolą, vinegret miodowo-cytrynowy

Danie główne:

  • Makaron z pastą truflową

Deser:

  • Krem limonkowo-miętowy podany z mango na kruszonce

 

Lizbona

Menu A

  • KROKIET

pieczony kurczak / fasolka adzuki / halapeńo / wędzony pomidor

Danie główne:

  • PORCHETTA

boczek rolowany / gratena zimniaczano-serowa / warzywa brunoise / ciemne gravy

Deser:

  • KNEDEL

batat / śliwka / orzech laskowy / pistacja / biała i czarna czekolada / habry

 

Menu B

Przystawka:

  • PATATAS

ziemniak opiekany / aji verde / kapar

Danie główne:

  • TARTA

ciasto francuskie / borowik / podgrzybek / raclette / parmezan / por / estragon

Deser:

  • KNEDEL

batat / śliwka / orzech laskowy / pistacja / biała i czarna czekolada / habry

 

Niebieskie Migdały

Menu A

Przystawka:

  • Rzeszowski ziemniak z boczkiem

Danie główne:

  • Polędwiczka wieprzowa otulona pikantnym sosem chimichurri na grzybowym musie w otoczeniu smashowanego ziemniaka z czosnkiem i masłem oraz karmelizowanej marchewki.

Deser:

  • Królowa Pavlova z musem malinowym

 

Menu B

Przystawka:

  • Palony ziemniak z gzikiem na selekcji sałat z vinegretem.

Danie główne:

  • Łosoś pieczony na szpinakowej pierzynce, podany na kremowym risotto z cukinią i delikatnym puree z marchwi.

Deser:

  • Królowa Pavlova z musem malinowym

 

Okovita

Menu A

Przystawka:

  • Krem z suszonych podgrzybków

tarciuch ziemniaczany / prażone orzechy z solą / wiejski ser / oliwa tymiankowa

Danie główne:

  • Rolowany boczek

glazura z syropu sosnowego / pączek ziemniaczany nadziewany purée z dyni i pigwy / sos rumiany z jałowcem i trawą żubrową / smażona dynia

Deser:

  • Ciastko migdałowe

krem arachidowy / banan / rum / popcorn z bezy szwajcarskiej

 

Menu B

Przystawka:

  • Mus z wędzonego pstrąga

sałatka z kopru włoskiego i śliwki / marynowana biała rzepa / majonez chrzanowy / bagietka na zakwasie

Danie główne:

  • Pierogi

dynia / kasza pęczak / kapusta / mus z żółtej papryki / oliwa z werbeny / piana z palonego masła rakowego

Deser:

  • Ciastko migdałowe

krem arachidowy / banan / rum / popcorn z bezy szwajcarskiej.


 

Sushija

Menu A

Przystawka:

  • Tataki z łososia w aromatycznym sosie ponzu, podane z japońską rzodkiewką

Danie główne:

  • Kaczka po pekińsku z wyrazistym sosem słodko - pikantnym, świeżymi warzywami i naleśnikami ryżowymi

Deser:

  • Smażone lody w kokosowej tempurze z aksamitnym musem z marakui

 

Menu B

Przystawka:

  • Tatar z łososia na łódeczkach ryżowych z soczystym musem z mango

Danie główne:

  • Pieczone mule z kawiorem tobiko, kremowym serem i sosem chilli

Deser:

  • Japońskie dango z kremem miso caramel oraz karmelizowanymi orzechami

 

Tbiliso

Menu A

Przystawka:

  • Chinkali w trzech jesiennych wariantach: kaczka z nutą wiśni, łosoś z akcentem cytryny oraz warzywa korzenne ze świeżą miętą

Danie główne:

  • Jagnięcina sous vide na aksamitnym purée z dyni piżmowej, podawana z sosem winogronowym

Deser:

  • Kremowy sernik wypełniony galaretką z czerwonego wina z musem gruszkowym

 

Menu B

Przystawka:

  • Tatar z  bakłażana i pomidora z chrupiącym szotis puri oraz aromatycznym sosem adżyka

Danie główne:

  • Pieczony pstrąg podany na korzeniu kopru włoskiego w lekkim sosie z trawy cytrynowej

Deser:

  • Gruszka karmelizowana w winie z puszystą pianką kardamonową

 

The Garden w Hotelu Hilton Rzeszów

Menu A

Przystawka:

  • Szarpana dziczyzna, colesław z kapusty czerwonej z dodatkiem musztardy francuskiej i proziakiem

Danie główne:

  • Rolada z polędwiczką wieprzową sous- vide i mieloną wołowiną, puree ziemniaczane z czarnym czosnkiem,  sos kurkowo- tymiankowy z warzywami korzeniowymi i mizerią z kiszonego ogórka

Deser:

  • Semifredo gruszkowe w gorzkiej czekoladzie na biszkopcie lawendowym, mus gruszkowy, galaretka z czarnego bzu i limonki, owoce sezonowe

 

Menu B

Przystawka

  • Sałatka z pstrągiem, panierowanym wędzonym twarogiem , ciecierzycą i mandarynką, mus z pieczonej dyni, grzanka pszenna, vinegret limonkowo- pietruszkowy

Danie główne:

  • Lasagne ze szpinakiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i parmezanem, grillowane krewetki w sosie ananasowo- śmietanowym

Deser:

  • Semifredo gruszkowe w gorzkiej czekoladzie na biszkopcie lawendowym, mus gruszkowy, galaretka z czarnego bzu i limonki, owoce sezonowe

 

Umami

Menu A

Przystawka:

  • KOREAŃSKI TATAR WOŁOWY Z PANKO

wołowina / olej sezamowy / shichimi / por / sos ponzu / panko / oliwa kolendrowo - limonkowa / kiszonki / pieczywo

Danie główne:

  • RAMEN Z KACZKĄ

długogotowany bulion z kaczki / świeży makaron ramen / filet z kaczki / grzyby shitake / tykwa / palona pomarańcza / żurawina / kolendra / cynamon

Deser:

  • PIECZONE JABŁKO

pieczone jabłko / frużelina wiśniowa / lody bakaliowe / cynamon / skórka yuzu

 

Menu B

Przystawka:

  • SUSHI ZE SZPARAGAMI I MANGO

uramak 4szt. ze szparagami w tempurze / mango / serek philadelphia / tykwa / ogórek / liofilizowane maliny / pistacje

Danie główne:

  • ŁOSOŚ TERIYAKI

stek z łososia w glazurze teriyaki / puree tom yum / puree z zielonego groszku / imbirowa marchewka

Deser:

  • PIECZONE JABŁKO

pieczone jabłko / frużelina wiśniowa / lody bakaliowe / cynamon / skórka yuzu

 

Wina Dajcie

Menu A

Przystawka:

  • Arancini z serem bursztyn podane z sosem z żółtych pomidorów, musem z czerwonej papryki i czipsem z prosciutto crudo

Danie główne:

  • Wolno pieczony policzek wieprzowy podany z puree ziemniaczanym z grana padano, piklowanym kalafiorem, świeżym ogórkiem, musem z pietruszki, jabłka i trawy cytrynowej, żelem z kiszonego ogórka i pudrem z koperku

Deser:

  • Cannolo z kremem z ricotty, pistacjami i musem z malin

 

Menu B

Przystawka:

  • Carpaccio z kalarepy podane z boczniakami i pieczarkami brunatnymi, kremem truflowym, musem z dyni i ziemią z oliwek

Danie główne:

  • Stek z brokułu podany z risotto z gorgonzolą, pistacjami i musem z rabarbaru i buraka

Deser:

  • Cannolo z kremem z ricotty, pistacjami i musem z malin


Zielony Kompleks Dwór Ostoya

Menu A

Przystawka:

  • Carpaccio wołowe

(polędwica wołowa w musztardzie francuskiej i trybuli / piklowana czerwona cebula w sosie Worcestershire  / kapary / parmezan / rucola)

Danie główne:

  • Gicz jagnięca / puree z marchewki i marakui / confitowana marchewka / sos

Deser:

  • Monoporcja z białą czekoladą

 

Menu B

Przystawka:

  • Tatar z pieczonych buraków z musem z koziego sera / orzechy pekan w syropie klonowym / biszkopt szpinakowy / pianka owocowa

Danie główne:

  • Łosoś z grilla na puree cytrynowym z sosem typu bisque / krewetki / pomidorki koktajlowe

Deser:

  • Monoporcja z białą czekoladą

 

O RestaurantWeek:

Już od ponad 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time).

Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki debiutów, niezliczone chwile radości przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i daj się prowadzić przez kulinarne odkrycia – to właśnie rekomendacje #FromFoodiesForFoodies, wskazują najlepsze restauracje, które warto odwiedzić i smaki, których nie można przegapić!


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Europejskie śniadania w kawiarni „Z mojego ogródka“

Do wyboru: polskie, francuskie, skandynawskie i angielskie.

Reklama