Rzeszów - Wtorek, 16.12.2025
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano: 18.10.2021 r.

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Żywica w nowej erze: trendy, technologia i cyfrowe innowacje w designie

Żywica jeszcze niedawno kojarzyła się głównie z przemysłem. Dziś jest jednym z najbardziej elastycznych materiałów w designie. Projektanci cenią ją za lekkość, trwałość i niemal nieograniczone formy. W nowej erze designu żywica...

Artykuł sponsorowany

Ile miodu można uzyskać z jednego ula?

Pszczoły to niezwykłe stworzenia, których ciężka praca dostarcza nam jednego z najcenniejszych darów natury – miodu. Wiele osób zastanawia się, ile tego złocistego przysmaku można realnie pozyskać z jednej pasieki, a zwłaszcza...

Artykuł sponsorowany

Głośniki sufitowe – nowoczesny sposób na rozbudowę domowego systemu audio

Głośniki sufitowe jeszcze kilka lat temu kojarzyły się głównie z przestrzeniami biurowymi lub obiektami komercyjnymi. Dziś coraz częściej trafiają do prywatnych domów i mieszkań, gdzie stają się wygodnym oraz estetycznym elementem rozbudowy...

Artykuł sponsorowany

Jak osoby prywatne oszczędzają na przelewach dzięki portfelom cyfrowym

Przelewy pieniędzy do bliskich, opłacanie usług czy rozliczenia ze znajomymi – to codzienne operacje finansowe, które stały się częścią naszego życia. Tradycyjne przelewy bankowe często wiążą się z prowizjami, które zmniejszają kwotę...

Artykuł sponsorowany

Dom wypełniony światłem – jak wpuścić słońce do każdego pomieszczenia?

Wpuszczenie naturalnego światła do wnętrza to doskonały sposób, aby je rozjaśnić i optycznie powiększyć. Promienie słońca nie tylko ogrzewają pomieszczenia, ale też korzystnie wpływają na samopoczucie domowników. Poznaj sprawdzone rozwiązania, dzięki którym...

Artykuł sponsorowany

Aktualne ceny nieruchomości w Rzeszowie

Rzeszów jako stolica Podkarpacia, w ostatnich latach zyskał miano europejskiego centrum innowacji. Prócz tego miasto to jest znane z atrakcyjnego zaplecza akademickiego i prężnie rozwijającego się sektora IT. Wszystko to sprawia, że...

Artykuł sponsorowany

Wpływ mediów społecznościowych na nasze emocje - przewodnik

Ciągłe scrollowanie i porównywanie się z innymi może prowadzić do obniżenia nastroju i poczucia lęku. Wpływ mediów społecznościowych na nasze emocje stał się więc kluczową kwestią dla naszego samopoczucia. W tym artykule...

Artykuł sponsorowany

Jak poprawić efektywność energetyczną domu?

Jako efektywność energetyczną budynku określa się ilość energii niezbędnej do zapewnienia w obiekcie komfortowych warunków dla mieszkańców, przy możliwym jak najmniejszym jej zużyciu.

Reklama