Rzeszów - Poniedziałek, 15.09.2025
Reklama

Karpaty na Widelcu 2025. Kulinarne święto w sercu Rzeszowa [PROGRAM]

Dodano: 15.09.2025 r. / Redakcja

Karpaty na Widelcu 2024 - fot. ViC / RESinet.pl
Karpaty na Widelcu 2024 - fot. ViC / RESinet.pl

Przed nami kolejna edycja wyjątkowego święta kulinarnego w regionie. W dniach 20 i 21 września 2025 r. na rzeszowskim Rynku odbędą się Karpaty na Widelcu.

Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal wśród rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. Przez dwa dni mieszkańcy i turyści będą mogli delektować się karpackimi smakołykami i dźwiękami. Ambasadorem i gościem honorowym festiwalu jest Robert Makłowicz.

- Karpaty na Widelcu – to jedno z flagowych, najważniejszych a na pewno najsmaczniejszych wydarzeń w Rzeszowie. Ten festiwal już na stałe wpisał się w życie naszego miasta. I serdecznie zapraszam, razem z Robertem Makłowiczem, już w przyszły weekend – 20 i 21 września na rzeszowski Rynek i śródmiejskie ulice, gdzie będzie dużo się działo. Będzie wspaniałe, regionalne jedzenie – rzeszowskie, podkarpackie, karpackie, będą szefowie kuchni wielu restauracji, pokazy kulinarne, koncerty i odrobina historii – mówi Konrad Fijołek, Prezydent Rzeszowa.

Festiwalowe degustacje będą możliwe dzięki zakupionym cegiełkom. Cały dochód trafi na wsparcie edukacji młodych adeptów sztuki kulinarnej z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

20 września – Jarmark i konkurs smaków

W godz. 11:00–20:00 ulice Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja oraz plac Farny zamienią się w barwne centrum Karpackiego Jarmarku. Na stoiskach będzie można znaleźć regionalne specjały i rękodzieło.

Tego dnia odbędzie się także konkurs „Najlepszy Smak Regionu 2025”. Wezmą w nim udział producenci żywności i napojów z Podkarpacia. Rywalizacja obejmie m.in. produkty mleczne, mięsne, rybne, przetwory owocowo-warzywne, piekarnicze i cukiernicze, oleje, miody i napoje. Zgłoszenia przyjmowane są do 15 września, a finał i prezentacja odbędą się w Zespole Szkół Gospodarczych.

21 września – Kulinarna uczta i muzyczne emocje

Drugi dzień festiwalu to kontynuacja Karpackiego Jarmarku. O godz. 11:30 impreza rozpocznie się barwnym korowodem kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów ZSG. Pochód wyruszy spod fontanny multimedialnej ulicami 3 Maja i Kościuszki w stronę Rynku.

Na jego czele zagra energetyczna formacja Dirty Horns, znana z żywiołowych występów łączących jazz, funk, muzykę filmową i taneczne hity.

O godz. 12:00 na scenie rzeszowskiego Rynku odbędzie się uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Roberta Makłowicza oraz prezentacja menu restauracji biorących udział w wydarzeniu.

W programie również inne atrakcje:

• 13:00 - 18:00, plac za Ratuszem - występy regionalnych zespołów pieśni i tańca na Scenie folk,
• 13:00, plac za Ratuszem – otwarte warsztaty artystyczne dla dzieci „Sztuka na widelcu” prowadzone przez Dominikę Wiewiórską z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie,
• 14:30, scena na Rynku - pokaz kulinarny Roberta Makłowicza, który przygotuje tradycyjny tokań pieprzny (borsos tokany) z mamałygą - danie z pogranicza Węgier, Rumunii i Ukrainy,
• 15:15, plac Farny - koncert zespołu Dirty Horns,
• 15:30, scena na Rynku – spotkanie z Aleksandrem Piturą o lodach rzemieślniczych i konkurs GELATO – smak tradycji i natury,
• 16:15, plac Farny – spotkanie z Robertem Makłowiczem w ramach cyklu „Na szlaku karpackich smaków”, możliwość zakupu książek, gadżetów oraz zdobycia autografu,
• 18:00, scena na Rynku – koncert duetu Olica, który zabierze publiczność w mistyczną, transową podróż przez słowiańskie pieśni i elektronikę,
• 18:45, scena na Rynku – podsumowanie festiwalu i ogłoszenie wyników konkursów „Najlepszy smak regionu 2025” oraz „GELATO – smak tradycji i natury”,
• 19:00, scena na Rynku – finałowy koncert zespołu DAGADANA

Koncert zespołu Dagadana

Zwieńczeniem Karpat na Widelcu 2025 będzie występ zespołu DAGADANA, który od 17 lat łączy  w swojej muzyce polską i ukraińską tradycję z jazzem, elektroniką, fusion i art popem. Grupa, założona przez Dagmarę Gregorowicz oraz Danę Vynnytską, stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych zespołów world music z Polski i Ukrainy.

DAGADANA koncertowała w 34 krajach na całym świecie – od Glastonbury Festival, przez największe festiwale w Ameryce Południowej, aż po tournée w Chinach. Ich muzykę publikował m.in. amerykański National Geographic, a głosy Dagi i Dany można usłyszeć w filmie „Chłopi” (utwór „Jesień – Tańcuj”) oraz w nagraniach z Natalią Przybysz czy Renatą Przemyk.

Zespół ma na swoim koncie nominowaną do Fryderyka płytę „Tobie”, na której sięga do najstarszych pieśni życzących – zachowanych w kulturze słowiańskiej od wieków – łącząc je z nowoczesnymi brzmieniami. Obecnie DAGADANA pracuje nad nowym materiałem i podczas koncertu w Rzeszowie zaprezentuje również premierowe utwory. To spotkanie pełne światła, energii i muzycznej magii, której nie można przegapić.

Nowość – przepisy od Roberta Makłowicza dostępne online

W tym roku uczestników czeka wyjątkowa niespodzianka. Na stronie karpatynawidelcu.pl po festiwalu pojawi się plik do pobrania z przepisami Roberta Makłowicza na dania przygotowywane podczas pokazów kulinarnych we wszystkich edycjach wydarzenia.

Karpaty na Widelcu to nie tylko kulinarne święto, ale także spotkanie kultury, muzyki i tradycji. Organizatorami wydarzenia są: Miasto Rzeszów, Estrada Rzeszowska oraz Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Kolejny kiosk zmieni się w kawiarenkę. The Coffee Box otwiera nowy punkt w Rzeszowie

The Coffe Box adaptuje kolejny kiosk w Rzeszowie na małą kawiarenkę. Lokal powstaje przy al. Niepodległości.

Aktualności

Obiad na mieście? Trattoria Cosa Mia zaprasza na zestawy dnia

Od tygodnia w restauracji Trattoria Cosa Mia możecie zamówić zestawy dnia.

Aktualności

Z pasji do zdrowego trybu życia. Catering dietetyczny w Cafe Bazylia

Z myślą o klientach, którzy preferują zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie, restauracja Cafe Bazylia przygotowała specjalny catering dietetyczny.

Aktualności

Weekend Nowych Smaków w Laboratorium

Laboratorium poszerza ofertę dań. Co tydzień, w każdy weekend, jak przystało na "Laboratorium" akcja "Weekend Nowych Smaków".

Aktualności

Restaurant Week powraca do Rzeszowa. Do wyboru 9 restauracji

Ruszyła Wiosenna edycja Restaurant Week, która potrwa do 5 lipca. Za popisowe 3-daniowe menu zapłacicie tradycyjnie 49 zł.

Aktualności

Street Food. Pierwsza hot-dogarnia w Rzeszowie

Przy ul. Matejki otworzył się pierwszy w Rzeszowie lokal, którego specjalnością są popularne bułki z kiełbaskami.

Aktualności

Kuchenne Rewolucje w Rzeszowie. Magda Gessler odmieniła rzeszowską restaurację

Sprawdź, gdzie przeprowadzono słynne „Kuchenne rewolucje”.

Reklama