W sobotę rusza wielkie kulinarne święto w sercu Rzeszowa – Karpaty na Widelcu. Wiemy jakie potrawy będą serwowały poszczególne restauracje, których stoiska staną na płycie Rynku.
Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal wśród rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. Przez dwa dni mieszkańcy i turyści będą mogli delektować się karpackimi smakołykami i dźwiękami. Ambasadorem i gościem honorowym festiwalu jest Robert Makłowicz.
Tegoroczna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 20 i 21 września 2025 r. na rzeszowskim Rynku.
W pierwszym dniu wydarzenia zaplanowano Karpacki Jarmark z regionalnymi specjałami i rękodziełem. Stoiska będą rozstawione w godz. 11:00 - 20:00 przy ulicach: Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja oraz plac Farny. 
Jeszcze więcej atrakcji przewidziano w drugim dniu festiwalu. O godz. 11:30 impreza rozpocznie się barwnym korowodem kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów ZSG. Pochód wyruszy spod fontanny multimedialnej ulicami 3 Maja i Kościuszki w stronę Rynku.Na jego czele zagra energetyczna formacja Dirty Horns.
O godz. 12:00 na scenie rzeszowskiego Rynku odbędzie się uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Roberta Makłowicza oraz prezentacja menu restauracji biorących udział w wydarzeniu, które możecie zobaczyć poniżej:
 
Hotel Czarny Potok Krynica Zdrój Restauracja Jan Kiepura 
•	flaki wołowe z majerankiem
•	podpłomyk z kremem z bryndzy, duszoną dziczyzną i czerwoną cebulą w occie
 
Restauracja Fuente 
•	gulasz z dziczyzny z pieczywem
•	gołąbki z wędzonym serem, kaszą jaglaną i z sosem pomidorowym
•	szarlotka
•	ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
•	chałka z twarożkiem i frużeliną owocową
 
Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie 
•	sernik mango 
•	brownie buraczkowe/ Coulis malinowo-truskawkowe/ krem czekoladowy
•	dekonstrukcja szarlotki
•	piernikowe tiramisu
•	panna cotta z musem brzoskwiniowym
•	deser śliwkowy pod kruszonką
•	deser chia z musem truskawkowym
•	dekonstrukcja ciasta makowego z kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami
 
Fabryka Smaku 
•	ślepocha - postna zupa z kapusty kiszonej podawana z ziemniakami i suszonymi grzybami;
•	kołacz weselny - ciasto drożdżowe z serem, makiem lub powidłami;
•	Huculska Wereszczaka - gęsty sos mięsno-warzywny podawany z kaszą gryczaną
 
Lord Jack 
•	pierogi z bieszczadzką wołowiną z okrasą z cebuli 
•	proziak z bieszczadzką wołowiną i ogórkiem kiszonym 
•	krem borowikowy z grzankami 
Kowalska Wędzarnia 
•	podkarpacka kwasówka na kowalskiej wędzonce z borowikami;
•	kowalska kaszanka na chlebie rzeszowskim z konfiturą cebulową i piklami; 
•	mus z kwaśnej śmietany z dżemem dereniowym i kruszonką
 
Restauracja Gościniec 
•	tradycyjny żurek na zakwasie
•	gołąbki z kaszy gryczanej z sosem grzybowym
 
Karczma Pod Strzechą 
•	żurek „Spod strzechy”
•	fasolka po chłopsku
•	flaki po rzeszowsku
 
The Garden Grille & Bar 
•	żurek Rzeszowski ze skwarkami, twarogiem i gotowanymi ziemniakami;
•	proziaki z dziczyzną;
•	proziaki z konfiturą z płatków róż; 
•	gołąbki z farszem z kaszanką i grzybami
 
Karczma Jawor PKL Solina
•	soliński kocioł
•	gulasz wieprzowy 
•	z regionalnymi dodatkami:  proziaki, pieczone ziemniaki, wędzony twaróg, kwaśna śmietana z czosnkiem niedźwiedzim
                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                
                                
                                        
                                        
                                            
                                            
                                            
                                            
                                            
                            
                            
                            
                            
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz