Rzeszów - Piątek, 19.09.2025
Reklama

Karpaty na Widelcu. Menu restauracji biorących udział w festiwalu

Dodano: 19.09.2025 r. / Redakcja

fot. Archiwum RESinet.pl
fot. Archiwum RESinet.pl

W sobotę rusza wielkie kulinarne święto w sercu Rzeszowa – Karpaty na Widelcu. Wiemy jakie potrawy będą serwowały poszczególne restauracje, których stoiska staną na płycie Rynku.

Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal wśród rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. Przez dwa dni mieszkańcy i turyści będą mogli delektować się karpackimi smakołykami i dźwiękami. Ambasadorem i gościem honorowym festiwalu jest Robert Makłowicz.

Tegoroczna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 20 i 21 września 2025 r. na rzeszowskim Rynku.

W pierwszym dniu wydarzenia zaplanowano Karpacki Jarmark z regionalnymi specjałami i rękodziełem. Stoiska będą rozstawione w godz. 11:00 - 20:00 przy ulicach: Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja oraz plac Farny.

Jeszcze więcej atrakcji przewidziano w drugim dniu festiwalu. O godz. 11:30 impreza rozpocznie się barwnym korowodem kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów ZSG. Pochód wyruszy spod fontanny multimedialnej ulicami 3 Maja i Kościuszki w stronę Rynku.Na jego czele zagra energetyczna formacja Dirty Horns.

O godz. 12:00 na scenie rzeszowskiego Rynku odbędzie się uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Roberta Makłowicza oraz prezentacja menu restauracji biorących udział w wydarzeniu, które możecie zobaczyć poniżej:


Hotel Czarny Potok Krynica Zdrój Restauracja Jan Kiepura

• flaki wołowe z majerankiem
• podpłomyk z kremem z bryndzy, duszoną dziczyzną i czerwoną cebulą w occie

Restauracja Fuente

• gulasz z dziczyzny z pieczywem
• gołąbki z wędzonym serem, kaszą jaglaną i z sosem pomidorowym
• szarlotka
• ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
• chałka z twarożkiem i frużeliną owocową

Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

• sernik mango
• brownie buraczkowe/ Coulis malinowo-truskawkowe/ krem czekoladowy
• dekonstrukcja szarlotki
• piernikowe tiramisu
• panna cotta z musem brzoskwiniowym
• deser śliwkowy pod kruszonką
• deser chia z musem truskawkowym
• dekonstrukcja ciasta makowego z kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami

Fabryka Smaku

• ślepocha - postna zupa z kapusty kiszonej podawana z ziemniakami i suszonymi grzybami;
• kołacz weselny - ciasto drożdżowe z serem, makiem lub powidłami;
• Huculska Wereszczaka - gęsty sos mięsno-warzywny podawany z kaszą gryczaną

Lord Jack

• pierogi z bieszczadzką wołowiną z okrasą z cebuli
• proziak z bieszczadzką wołowiną i ogórkiem kiszonym
• krem borowikowy z grzankami

Kowalska Wędzarnia

• podkarpacka kwasówka na kowalskiej wędzonce z borowikami;
• kowalska kaszanka na chlebie rzeszowskim z konfiturą cebulową i piklami;
• mus z kwaśnej śmietany z dżemem dereniowym i kruszonką

Restauracja Gościniec

• tradycyjny żurek na zakwasie
• gołąbki z kaszy gryczanej z sosem grzybowym

Karczma Pod Strzechą

• żurek „Spod strzechy”
• fasolka po chłopsku
• flaki po rzeszowsku

The Garden Grille & Bar

• żurek Rzeszowski ze skwarkami, twarogiem i gotowanymi ziemniakami;
• proziaki z dziczyzną;
• proziaki z konfiturą z płatków róż;
• gołąbki z farszem z kaszanką i grzybami

Karczma Jawor PKL Solina

• soliński kocioł
• gulasz wieprzowy
• z regionalnymi dodatkami: proziaki, pieczone ziemniaki, wędzony twaróg, kwaśna śmietana z czosnkiem niedźwiedzim




Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Wieczór Kuchni Żydowskiej

1 lutego 2014 w Restauracji Patio Grand Hotel Rzeszów, odbędzie się kolejny wieczór z kuchnią i kulturą żydowską.

Aktualności

Na rzeszowskim Rynku otwiera się Karpat Kebab

Za kilka dni na rzeszowskim Rynku otwiera się nowy punkt Karpat Kebab. Nowy lokal znajduje się przy ul. Rynek 25. Będzie to już czwarty punkt pod tym szyldem w Rzeszowie.

Aktualności

Bacusiowa Akademia Gotowania zaprasza dzieci do udziału w kulinarnym programie

Bacusiowa Akademia Gotowania zaprasza najmłodszych wielbicieli gotowania do udziału w kulinarnym programie.

Aktualności

Jesienne menu w restauracji Gino’s Pizza&Pasta

W raz z nadejściem chłodniejszych dni w Ginos pojawiła się nowa - jesienna karta menu. Właściciele lokalu szczególnie polecają „Stek z karkówki” podawany z grillowanym serem camembert pieczarkami i fasolką.

Aktualności

Co i za ile zjemy w nowej restauracji LUKR?

Nowa restauracja w Rzeszowie już otwarta.

Aktualności

Street Food Festival. Do Rzeszowa przyjadą ciężarówki z kuchnią z różnych stron świata

Wiosenna edycja Street Food Festival odbędzie się w dniach 19 - do 21 kwietnia.

Aktualności

Walentynkowy wieczór w restauracji Liszt

Spędź ten wyjątkowy wieczór w polsko-węgierskiej restauracji.

Aktualności

Europejskie śniadania w kawiarni „Z mojego ogródka“

Do wyboru: polskie, francuskie, skandynawskie i angielskie.

Reklama