Rzeszów - Wtorek, 17.06.2025
Reklama

Pizzeria Al. Metro po remoncie. „Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo”

Dodano: /

Nowy wystrój, unikatowy piec do wypiekania pizzy oraz nowości w menu - pizzeria Al. Metro przy ul. Plac Wolności w Rzeszowie przeszła duże zmiany. - Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo - mówi Jerzy Wdowiarz, właściciel Al Metro.

Przez ponad miesiąc, mieszcząca się w centrum Rzeszowa, a konkretnie przy ul. Plac Wolności 16/1, pizzeria Al Metro była nieczynna. Lokal zamknięto z powodu remontu. Początkiem maja został ponownie otwarty. Zmiany dokonały się nie tylko w samym wnętrzu. Proces metamorfozy objął również logo oraz kartę menu, w której pojawiło się kilka nowości.

- Usunięte zostało panuozzo i focaccia, dodaliśmy kilka dań z pieca al forno - zapiekane makarony i dania według receptur z południa Włoch – wylicza właściciel Al. Metro i dodaje, że dania te będą zmieniać się co pół roku.

Kolejną zmianą w karcie jest większy wybór deserów. Wcześniej były, ale w ograniczonych ilościach. Al Metro rozpoczęło współpracę z cukiernikiem, który szkolił się w Anglii „i robi naprawdę mega smaczne ciasta i desery”.

Ważną nowością są wypiekane w piecu opalanym drewnem chleby, ciabaty, foccacie i inne pieczywo. Warto podkreślić, że wypieka je sam właściciel - od wtorku do czwartku. Wypieki powstają głównie na mące pszennej 00 oraz orkiszowej BIO. Od czasu do czasu pojawiają się także wypieki z samopszy, płaskurki, krzycy czy konopne – wszystko zależy od fantazji szefa.

Największą zmianą w lokalu jest nowy piec, który był wielkim marzeniem właściciela. Jest to piec Marana Forni Italia Su&Giu, z obrotową i unoszoną do góry płytą. - To unikat. Takich piecy w Polsce jest dosłownie kilka. Ten piec to przede wszystkim równomiernie upieczona pizza, idealnie wypieczona i o wiele mniej pracy dla Pizzaiolo - podkreśla Jerzy Wdowiarz.

Pizzeria przy ul. Plac Wolności, to nie jedyny lokal spod szyldu Al. Metro w Rzeszowie. W 2022 roku firma otworzyła drugi punkt, przy ul. Senatorskiej. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do lokalu w centrum Rzeszowa, ten w Budziwoju posiada ogródek, dzięki czemu można delektować się włoskimi smakami na świeżym powietrzu.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Rusza trzydniowe święto piwa na rzeszowskim Rynku

To już trzecia edycja Festiwalu skierowanego do miłośników złocistego trunku. W tym roku na rzeszowskim Rynku swoje stoiska rozłoży 15 wystawców. Na parkingu obok ratusza będzie funkcjonować strefa foodtrucków.

Aktualności

Sukces piwowarów Starego Browaru Rzeszowskiego

Piwa: Dyniowe i jaśminowe Shogul, zostały nagrodzone w ogólnopolskim Konkursie Piw Rzemieślniczych - Kraft 2016.

Aktualności

Kulinarny Świat zmienił się w Tartuffo

Nowa nazwa, nowe wnętrza i nowe atrakcje dla klientów.

Aktualności

Wieczory kulinarne z winami wróciły do Restauracji Patio w Grand Hotel Boutique

Inspiracją dla nowej odsłony kulinarnych wieczorów stały się wyprawy podróżnicze Krzysztofa Kolumba.

Aktualności

Dwa Bratanki: Wiosenne propozycje w menu i odmienione wnętrze restauracji

Od niedawna w menu restauracji Dwa Bratanki zagościła nowa wkładka wiosenna.

Aktualności

Wkrótce otwarcie drugiej pizzerii Cilento Express

Pizzeria Cilento już wkrótce otworzy drugi lokal typu Express, czyli z pizzą na telefon lub z odbiorem osobistym. Pierwszy z nich mieści się przy ul. Osmeckiego.

Aktualności

"Alibaba" i "Godzilla" - nowości w rzeszowskim Bobby Burger

Bobby Burger co trzy miesiące wprowadza nowe pozycje sezonowe. Zobaczcie co nowego w jesiennej ofercie.

Reklama