Rzeszów - Środa, 14.05.2025
Reklama

W weekend XVII EKOGALA. Będzie ponad 100 wystawców [PROGRAM]

Dodano:

fot. Materiały organizatora
fot. Materiały organizatora
RZESZÓW. Ponad 100 wystawców, tradycyjne, regionalne wyroby, dobra kuchnia i naturalne kosmetyki – tak przedstawia się XVII edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA. Wydarzenie odbędzie się już w najbliższy weekend w podrzeszowskiej Jasionce. Odwiedzający targi w prezencie będą otrzymywać choinki, sianko wigilijne, filcowe zawieszki choinkowe oraz słomiane dekoracje świąteczne.

Na gości Ekogali czekają liczne degustacje i prezentacje oraz możliwość zakupu wielu produktów, nie tylko żywności, ale także naturalnych kosmetyków. Jak zwykle w programie znajdą się lubiane przez wszystkich pokazy live cooking „VIP-y gotują”, liczne prezentacje, degustacje oraz konkursy z  nagrodami. W czasie niedzielnych wydarzeń będzie można dopingować Vip-y, podczas ich zmagań z przygotowaniem potraw świątecznych. W tej, nieco innej niż codzienna, roli wystąpią: marszałek Władysław Ortyl, wicemarszałkowie województwa Ewa Draus i Piotr Pilch oraz wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska.

Organizatorzy pomyśleli również o najmłodszych. Dla nich przygotowana zostanie specjalna strefa warsztatów i animacji dla dzieci i młodzieży ,,Podkarpackie wczoraj i jutro”. Stoisko będzie podzielone na strefę nawiązującą do czasów PRL oraz strefę odpowiadająca za innowacyjność  i wybiegającą w przyszłość. Na strefie PRL dzieci będą mogły spróbować swoich sił przy kole garncarskim oraz stworzyć własną tabliczkę czekolady. W ramach warsztatów najmłodsi będą tworzyć ozdoby choinkowe w dawnym stylu.  Druga część strefy obejmować będzie przyszłość i innowacyjność. Można tam będzie wypróbować okulary z wirtualną rzeczywistością, zobaczyć pracę robota czy wziąć udział w warsztatach z użyciem długopisów 3D.

Wszyscy chętni do odwiedzenia Ekogali mogą bezpłatnie skorzystać z przejazdu Podmiejską Koleją Aglomeracyjną (PKA). Stacja kolejki znajduje się 100 metrów od wejścia na teren targów.  

Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny, będzie więc można obserwować zmagania uczestników konkursu i być może czegoś nowego się nauczyć. Będzie także  wykład „Z ziołowego ogródka”, który wygłosi mgr farmacji, zielarz dietetyk Jolanta Miklar  oraz występ artystyczny „Zespołu Regionalnego Wesele Krzemienickie” z Krzemienicy. 
Reklama
Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości odbędą w dniach 16 i 17 grudnia 2023 roku ( w sobotę i niedzielę) w G2A ARENA w  Jasionce k. Rzeszowa.

Organizatorami Ekogali są: Władysław Ortyl Marszałek Województwa Podkarpackiego, Konrad Fijołek Prezydent Miasta Rzeszowa oraz Marcin Fujarowicz Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”. 
 

PROGRAM EKOGALI

 16 grudnia 2023 r. (SOBOTA)

10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 - 16:00 XVII Europejski Konkurs Kulinarny - część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
10:00 - 17:00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie - część wystawowa
11.00 - 17.00 Strefa warsztatów i animacji, tworzenie ozdób świątecznych i warsztaty kulinarne – część wystawowa
11:00 - 12:30 Oficjalne otwarcie EKOGALI - XVII Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości – scena
12:30 - 13:30 Występ artystyczny "Zespołu Regionalnego Wesele Krzemienickie" z Krzemienicy - scena
14:30 - 15:30 Wykład „Z ziołowego ogródka” – mgr farmacji, zielarz, dietetyk Jolanta Miklar - scena
17:00 Zakończenie pierwszego dnia targowego
 
17 grudnia 2023 r. (NIEDZIELA)

10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 - 16:00 Europejski Konkurs Kulinarny - część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
10:00 - 15:00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie - część wystawowa
11.00 - 17.00 Strefa warsztatów i animacji, tworzenie ozdób świątecznych i warsztaty kulinarne – część wystawowa
12:00 - 12:45 VIP-y gotują (część I) - część wystawowa
13:00 - 13:45 VIP-y gotują (część II) - część wystawowa
16:00 - 16:45 Rozstrzygnięcie Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród - scena
17:00 Zamknięcie Targów
 
 

 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości z Rzeszowa

Rzeszów

Kolejne dofinansowanie dla Uniwersytetu Rzeszowskiego. Na uczelnie trafi ponad 11 mln zł

RZESZÓW. Wysokość finasowania ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego wynosi 11 203 987,12 zł.

Rzeszów

Do marca zawieszono loty z Rzeszowa do Nowego Jorku

RZESZÓW. Lot na okres zimowy zawiesza bezpośrednie loty z Rzeszowa do Nowego Jorku.

Rzeszów

Znamy trasę tegorocznego Rajdu Rzeszowskiego

RZESZÓW. W tym roku samochody rajdowe zawładną stolicą Podkarpacia od 8 do 10 sierpnia.

Rzeszów

Trwają poszukiwania zaginionego 59-latka z Rzeszowa

RZESZÓW. Zaginiony 30 czerwca 2019 r. około godz. 9 wyszedł z miejsca zamieszkania na mszę do kościoła Parafii Św. Rocha przy ul. Paderewskiego w Rzeszowie.

Rzeszów

380 mln zł - na tyle oszacowano straty spowodowane przez deszcze w maju na Podkarpaciu

RZESZÓW. Władysław Ortyl oraz Ewa Leniart podsumowali konsekwencje majowych ulew w regionie oraz działania, które zostały podjęte.

Rzeszów

Milion złotych trafiło do Politechniki Rzeszowskiej i Uniwersytetu

RZESZÓW. Samorząd województwa przyznał dotację w wysokości prawie miliona złotych.

Rzeszów

Odwołano skarbnika miasta Rzeszowa. "Odchodzi człowiek, który budował miasto Rzeszów" - Tadeusz Ferenc

RZESZÓW. Po 28 latach pracy na zasłużoną emeryturę przechodzi skarbnik Rzeszowa, Janina Filipek.

Reklama